Tiptopjack Wildfire af Fuglevig

Fire (engelsk udtale), som vi kalder ham er født den 4. februar 2022 og jeg hentede ham selv i England da han var knapt 4 måneder gammel, og vi kom her til Danmark helt præcist onsdag aften den 25. maj 2022. Den opmærksomme læser vil opdage, at også vor stamhan indenfor Cockerne var fra den engelske og yderst succesfulde kennel Tiptopjack, som ejes af Nigel Partiss. Tiptopjack Nickel af Fuglevig (Nick) var grundlaget for vor Cockeravl ligesom vi også importerede tæven Tiptopjack Harmony af Fuglevig fra Nigel. Nu har vi altså hentet endnu en Tiptopjack Cocker, hvis stambogsnavn lyder “Tiptopjack Wildfire af Fuglevig”. Du kan se hans fantastiske stamtavle her:Tiptopjack Wildfire af Fuglevig stamtavle

Det er kun mit særdeles gode forhold til Nigel Partiss, der har muliggjort, at jeg kunne få fat i en hvalp som Fire, for alene hans stamtavle gør, at alle engelske tophandlere ønsker en hvalp som ham. Fire’s mor, FTCh Tiptopjack Firebug (kaldet Suzy) hører til blandt de absolut aller bedste tæver i England i øjeblikket, mange mener hun er den bedste. Rent prøvemæssigt, har hun sat nogle rekorder, som bliver svært at komme efter. Hun startede i novice (sammenligneligt med åben klasse her i Danmark), hvor hun blev 1. vinder. Herefter startede hun på 3 vinderklasser i England, hvor hun også vandt alle 3. Herefter blev hun ført på Irsk Cocker Spanield Championship i december 2021, hvor hun også vandt helt suverænt uden run-off. Suzy’s 5 første markprøver blev hun altså 1. vinder på. Den 6. markprøve hun blev tilmeldt/kvalificerede sit til var Engelsk Cocker Championship, som blev afholdt den 3. og 4. januar 2022 på Windsor Castle. Suzy var selvfølgelig storfavorit efter hendes fantastiske sejrsrække, men for første gang vandt Suzy ikke, men blev “kun” 3. vinder, hvilket i sig selv er meget flot. Årsagen til Suzy ikke vandt Engelsk Cocker Championship skyldes 2 ting:
1) Hun var gravid i 5. uge, hvilket bevidnes  af, at Fire er født den 4. februar 2022.
2) Suzy var så uheldig, at få et 1. slip uden fugle, og det varede hele 45 minutter, før hun fik fugl. Begge ting gjorde, at Suzy ikke arbejdede i det ekstrem høje gear hun plejer at gøre.

Men alligevel at blive 3. vinder når Englands absolut 45 bedste Cockere er samlet, samtidig med at være gravid i 5. uge og dernæst at få et tørt 1. slip på 45 minutter, fortæller rigtig meget om Suzy’s enormt høje niveau. En ting er, at hun er i besiddelse af et ekstremt højt topniveau, men samtidig også at have en nærmest uhørt højt bundniveau, gør hende til den store stjerne hun er.
Som Nigel fortæller mig, har han aldrig set eller haft en Cocker med et så udtalt tænd og sluk temperament, hvor hun er fuldstændig rolig i hverdagen og en fantastisk rolig og velafbalanceret familiehund den ene dag, for herefter måske dagen efter, at skulle på prøve eller jagt og så her tænde vildt, når det blive hendes tur. Nigel fortæller også, at Suzy ser fantastisk ud uanset hvilket terræn hun skal arbejde i. Hun smadre selv de hårdeste brombær men samtidig ligner hun også en million på en åben græsmark. Egenskaber som er helt unikke og også gør Suzy til den vinderhund hun er.

Fire’s far er en af Ian Openshaws nye superhanner, nemlig FTCh Mallowdale Quad. Quad er faktisk blevet Field Trial Champion efter deltagelse på kun 2 markprøver. Nu vil nogen måske spørge hvordan det kan lade sig gøre, fordi normalt skal man først blive 1. vinder på en Novice markprøve før man kan gå videre til vinderklassen (Open). I England har man den undtagelse, at hvis f.eks. en vinderklasse markprøve ikke er fyldt op med deltagere, kan man tilmelde en hund som faktisk ikke er kvalificeret til deltagelse. Denne mulighed udnyttede Quad så, da han vandt de 2 første vinderklasse markprøver han deltog på. I øvrigt blev Engelsk Cocker Spaniel Championship afholdt i januar 2024, det helt store gennembrud for Quad som avlshan. Hele 9 af hans børn, var kvalificeret til Championshippet, hvilket som bekendt kræver en 1. vinder i vinderklasse. Herudover blev det 9 børn fornemt præmieret, idet 1. og 2. vinder var børn af Quad og altså halvsøskende til Fire ligesom 4 af de bestående hunde havde Quad som far. Yderligere var championshippet en kæmpe succes for Fire’s afstamning, idet hans mor blev 3. vinder.

Det er klart med sådanne forældre, skal vi have meget store forventninger til Fire, og i hvert fald rent temperaments mæssigt imponerede han mig vildt på vor lange hjemtur. Alt blev modtaget med logrende hale. Han sad i bilen i 9 timer mens vi sejlede over. Intet havde han lavet, hverken tisset eller skidt. Jeg blev ikke modtaget af en trykket hund, da jeg åbnede for buret i bilen, nej en glad og logrende 4 måneders hvalp bød mig velkommen med logrende hale. Når jeg luftede ham på de tyske motorvejes rastepladser, synes han alt var sjovt og hyggeligt. På trods af mange mennesker og megen larm og for ham, helt ukendte områder, var han på ingen måder skræmt eller trykket. Da jeg kom hjem, blev han præsenteret og hilste på vore andre hunde, og igen blev de modtaget med logrende hale, så jeg kan allerede nu konstatere, at han er utrolig nervefast.

Rent avlsmæssigt passer Fire ligeledes fremragende til vore Cocker avlslinie. Fire’s morfar er FTCh Tiptopjack Dime, og netop Dime er kuldbror til vor stamhan Tiptopjack Nickel af Fuglevig, og det betyder, at ringen bliver sluttet, når Fire forhåbentlig bliver gammel nok til at indgå i vor avl her på Kennel Fuglevig. Fire vil selvfølgelig også komme til at stå til rådighed som avlshan for fremmede tæver, når han bliver gammel nok, hvor han også vil passe rigtig godt til de danske avlslinier generelt.

Her i december 2023 havde Fire den første tæve til parring. En tæve udefra af god afstemning. Alt gik perfekt, og Fire opførte sig faktisk som en rutineret herre. Ekstra positivt var det at høre, at samme tæve blev ultralydsscannet da den var 1 måned hænde i graviditeten, og scanningen viste at der minimum var 4 hvalpe i hende.
I januar måned 2024 har Fire yderligere parret en fremmed tæve samt 2 af vore egne tæver, nemlig Fuglevig Gwen og Fuglevig Honey.

Jeg glæder mig rigtig meget til fortsættelsen, som vi selvfølgelig vil fortælle om på denne side.