F.T. Springer Spaniels

Udgangspunktet: En fremragende tævelinie

Formålet med F.T. Springer Spaniel avlen på kennel Fuglevig er at opbygge en fremragende tævelinie. Som udgangspunkt er det vort mål, at opdrætte vore egne tæve, og samtidig bruge eller købe hanhunde udefra til fornyelsen af vore blodlinier.

1

1. generation og stammor for Kennel Fuglevigs opdræt af F.T. Springer Spaniels er den sort/hvide tæve Lycik Amy af Fuglevig (se billede), som jeg købte i 1997 som 8 ugers hvalp. Amy var efter tæven DK FTCh Trebla Kydd, som stadig den dag i dag er en af de bedste tæver jeg nogensinde har set. Trebla Kydd blev samtidig den mest vindende markprøvehund i Danmark i 1996. Faderen til Amy er, den fra England importerede hanhund, Bursgreen Marple af Lycik. Amy var en fremragende tæve med oceaner af personlighed og udstråling, og hun viste sig også at være en super avlstæve, som du kan læse mere om under hendes side. Med Amy som udgangspunkt, var det planen, at jeg ville opbygge 2 tævelinier, nemlig en brun/hvid tævelinie gennem hendes datter, den brun/hvide tæve FTW Fuglevig Mae, og en sort/hvid tævelinie gennem en anden datter efter Amy, Fuglevig Ocean. Den brun/hvide tævelinie stoppede dog brat, da en datter efter Fuglevig Mae (Fuglevig Wendy), desværre blev gold efter hun havde haft 1 kuld hvalpe. Jeg har dog heldigvis kunne holde fat i denne linie, fordi vi også har haft hanhunden FTW Fuglevig Vodka (en kuldbror til Wendy), som jeg senere har parret ind i Ocean linien.

12. generation af min tævelinie blev min yngling over dem alle, den sort/hvide tæve Fuglevig Ocean (se billede) som blev født i 2001. Ocean var selvfølgelig efter Lycik Amy af Fuglevig, mens hendes far var den bedste hund jeg nogensinde har ejet, Robinsmoor Lane af Fuglevig (se nedenstående). Hvis Amy havde personlighed og udstråling, havde Ocean det gange 3. En fantastisk tæve med helt enestående vildtfindende egenskaber, som du kan læse mere om på hendes side.

43. generation af min tævelinie blev den sort/hvide tæve Fuglevig Brush, som blev født i 2006. Brush er igen efter Fuglevig Ocean og den engelsk importerede hanhund  FTW Pendalgate Ryan af Brookmoor. Ryan var ejet af Jens Paaby. Brush havde rigtig mange af sine mors egenskaber og var en fremragende jagthund hvis alsidighed var unik. Jeg mistede desværre Brush i en alt for tidlig alder, da hun desværre måtte aflives i januar 2014, grundet galoperende cancer, kun 7 år gammel. Men inden da, havde jeg heldigvis beholdt en tævehvalp efter hende, nemlig Fuglevig Keen.

4. generation af min tævelinie er den sort/hvide tæve Fuglevig Keen, som blev født i 2011. Keen er selvfølgelig efter Fuglevig Brush og hendes far er netop den tidligere omtalte Fuglevig Vodka (se nedenstående), som er fra min oprindelige brun/hvide linie. I Keen har jeg fået forenet og linieavlet på mine 2 stamhunde Lycik Amy af Fuglevig og Robinsmoor Lane af Fuglevig, og hun indeholder alt det som jeg lægger så stor vægt på hos det enkelte individ og i avlen. Nemlig fremragende medfødte naturlige vildtfindende egenskaber kombineret med en fantastisk tænd og sluk temperament der forener det af være top jagthund med at være en yderst behagelig og velafbalanceret familiehund. Ud fra vort synspunkt er Keen en af de smukkeste tæver vi har set og vi glæder os meget til at skulle beholde hvalp efter hende her i begyndelsen af 2015/2016, hvor Keen vil blive parret med vor engelsk importerede hanhund, Countryways Conor af Fuglevig, hvorefter vi vil komme frem til 5. generation af vor tævelinie, som blev startet i 1997.

5. generation drejer sig om 2 tæver vi har beholdt efter Fuglevig Keen. Fuglevig Scarlet (øverste billede) som er født i 2015 og er efter hanhunden Countryways Beau af Nykilde. Vi brugte en fremmed hanhund til Keens første kuld, fordi vor egen han Conor, på daværende tidspunkt, endnu ikke var moden til parring. Scarlet selv vil få sit første kuld hvalpe i 2018. Herefter kommer vi til 6. generation af vor tævelinie.
Den anden tæve vi har beholdt efter Keen, og som så også, ligesom Scarlet, er 5. generation er Fuglevig Uma (nederste billede). Hun er født i 2016 og er efter vor egen tophan, Countryways Conor af Fuglevig. Det er planen er Uma vil få sit første kuld hvalpe i 2020, og dette kuld vil så selvfølgelig også være 6. generation af den tævelinie vi startede med Amy tilbage i 1997.
Det er rigtig sjovt at se, at mange af de egenskaber vi værdsatte så højt hos vore 2 stamhunde Amy og Lane, stadig er intakte her næsten 20 år senere.  Vi glæder os rigtig meget til fortsættelsen.

 

 Avlshanner af absolut topkvalitet

Nøjagtig som med vore tæver bruger vi kun hanhunde med absolut topafstamning, og de bliver først og fremmest brugt i avlen til blodsfornyelse og de er samtidig mine uvurderlige følgesvende på jagt.
Lane forside-kopiMin første avlshan fik jeg i 1999, hvor jeg fra England købte Robinsmoor Lane af Fuglevig.  Lane er uden sammenligning den bedste jagthund jeg endnu har set og ejet (uanset race), og han har været en fremragende avlshan for mig. Lane er således far til mine 2 tæver Fuglevig Ocean og Fuglevig Wendy, ligesom han er far til Fuglevig Vodka, som er en anden af mine avlshanner. Lane står for mig som den ultimative hund uanset på hvilket plan og formål man må måle ham på og al min avl før, nu og i fremtiden vil kredse omkring ham, for i mine øjne findes ingen bedre.
Lane er far til mange super hunde og han havde sit sidste kuld hvalpe i foråret 2009. Lane døde desværre i foråret 2010, godt 11 år gammel, men Lane vil aldrig blive glemt fordi han bare var “outstanding”.

Præsentationsbillede 4:2012FTW Fuglevig Vodka blev født i 2004 og er efter mine 2 superhunde Robinsmoor Lane af Fuglevig og FTW Fuglevig Mae. Vodka ligner sin far på rigtig mange områder hvor han kombinerer enorm power og naturlige vildtfindende egenskaber med et fremragende tænd og sluk temperament, og hans nervefasthed gør ham samtidig til en unik familiehund og alles kæledække og øjesten. Jeg garanterer for, at ingen, som kommer her på Kennel Fuglevig, glemmer eller overser Vodka for hans udstråling og personlighed gør, at har man først mødt og set ham, glemmer man ham aldrig. Vodka er blevet far til en del hvalpe, og det er utroligt at se, hvor meget han slår igennem i avlen. Næsten som med hans far Lane, er man aldrig i tvivl når man møder et Vodka-barn. Vi er rigtig glade for selv at have beholdt 1 hund efter ham, nemlig Fuglevig Keen, som er blevet en vigtig del af vor tævelinie.
I april 2018, måtte vi desværre,  med meget tunge skridt, gå til dyrlægen, for at få Vodka aflivet, kort før han var blevet 14 år gammel. Han kunne bare ikke mere.

Næste skud på stammen var Countryways Conor af Fuglevig. Conor købte jeg i England som 8 ugers hvalp i sommeren 2013, og netop Conor har vi meget store forventninger til som fremtidig avlshan. Conor passer perfekt til vor tævelinie, idet han er linieavlet på Int.FTCh. Trawsgoed Lad of Caldyview. Netop Trawsgoed Lad er også far til min superavlshan Robinsmore Lane af Fuglevig, og hvis man sammenligner billederne af Conor og Lane, er det slående hvor ens hoveder og udstråling de har, på trods af, at der er 14 år og mange hundegenerationer imellem dem. Gennem Conor er vi med meget stor sandsynlighed sikre på at fastholde de egenskaber, som hele vor avl er bygget op på. Conor vil blive parret med Fuglevig Keen i 2016, hvor vi selvfølgelig vil beholde en tævehvalp. Conor vil selvfølgelig også stå til rådighed som avlshan til udefra kommende tæver, hvis man ønsker at bruge ham.
Her i 2018, hvor både vi selv og flere andre udefra kommende opdrættere, har brugt Conor i avlen, kan vi danne os et indtryk af hvordan han avler. Først og fremmest avler Conor sin fantastiske apporteringslyst og fremragende markeringsevner videre til sit afkom ligesom hans bløde temperament avles videre, hvilket først og fremmest gør Conors børn lette at træne især for begyndere. Især på tæven vi selv har beholdt efter ham (Fuglevig Uma) har Conor virkelig forbedret vor tævelinies apporteringslyst, markeringsevne og dresserbarhed samtidig med vi har bevaret de helt essentielle vildtfindende egenskaber og tænd og sluk temperament. Conor vil således få betydning både for vor 5. og 6. generation af vor tævelinie.

Whiznic Samboo af Fuglevig købte jeg som hvalp i Wales, hvor Sam (som jeg kalder ham) blev født den 20.09.18. Jeg hentede ham selv i det vestligste Wales i starten af januar 2019. Det er meningen Sam skal bruges til 6. og 7. generation af vor tævelinie og det er planen, at han skal parre Uma i 2020, hvorefter vi så når frem til 6. generation af vor tævelinie. Sams stamtavle er yderst interessant, idet også han går tilbage til vor stamhan Robinsmoor Lane af Fuglevigs far, Int FTCh Trawsgoed Lad of Caldyview. Ellers er Sams moderlinie utrolig spændende fordi, vi samtidig med bevarelsen af det bestående, får tilført en helt ny tævelinie og Sam er stærk linieavlet på en af de bedst avlende hanner i England i 2000’erne nemlig FTCh Maesyronen Markettrader, som selv blev 2. vinder på Det Engelske Championship. Med Sam går vi tilbage til Lane typen af hanner, som er lidt større, meget hårdtgående med et meget veludviklet tænd og sluk temperament. Vi glæder os rigtig meget til at se hans hvalpe. Det er planen, at vi selv vil beholde en tæve efter Uma og Sam i 2021, som vi så vil bygge videre på.