Nyheder udland 2012

Irsk Spaniel Championship 2012

(mandag 31.12.12) Jeg har desværre ikke kunne opdatere som vanligt på min hjemmeside, idet min computer desværre gik ned den 21. december og er først i dag kommet op at stå igen. Der har været afholdt Irsk Spaniel Championship den 28. og 29. december 2012 på Glenarm Estate – et gods som tidligere har afholdt adskillige Irske championships før. På de britiske øer er det Irske Championship efterhånden blevet utrolig populært, og det er vel kun det engelske ditto som prioriteres højere, og dette betød også i år, at rigtig mange af de kendte engelske førere deltog. Efter 2 hårde konkurrencedage af meget høj kvalitet, viste det sig at hele 21 hunde kunne præmieres af de 2 dommere, Tim Crothers og David Lisett. Resultatet blev som følgende:

1. vinder: Int FTCh Skronedale Romulus (F.T.Ch. Clarburgh Art – F.T.Ch. Merlinsbrook Evita) ejet og ført af Mr D Donnelly’s (se billede)
2. vinder: Sliabh Treasure (Raven Inquest – Cheweky Riggly of Sliabh) ejet og ført af Mr. L. Rice
3. vinder: FTCh Broomfield Rosetta (Buccleuch Drummer – F.T.Ch. Broomfield Sunbeam) ejet og ført af Eddie Scott
4. vinder: Rothievale Ling of Edgegrove (Cowarnecourt Gaffer Of Edgegrove – Countryways Sage Of Rothievale) ejet og ført af Jeremy Organ.

Bestået til følgende hunde:
I. Clarke’s ESSB FTCH Kidnais Successor
K. Murphy’s ESSB Aughasla Tern
D. Kelly’s ESSD Clodahill Ian
H. McEneaney’s ESSB Forestmay Poppy
S. Dixon’s ESSD Chinachgook Roberto
G. Meehan’s ESSD FTCH Morfudd Mungo (bedste apportering)
A. Duncan’s ESSB Turnemount Fizzy Dazzler
R. Thompson’s ESSD FTCH Flaxdale Jamie
I. Wilson’s CSB Ribbleshead Alex
A. Morris’s ESSD Cheweky Gritsand of Glenfia
E & J Smith’s ESSB Nederscot Eirwen
D. Templar’s ESSB Beggarbush Swift
I. Wilson’s ESSD Goodspeed Phantom
E. Scott’s ESSB Broomfield Annie
V. Cauldwell’s ESSD Lisgarvagh West
C. Woolnough’s ESSD FTCH Carvaer Gwalather of Underway
W. Thompson’s ESSD Clanicker Oliver Hardy

Der var run-off om 1. vinderen blandt nr. 1 og 2 og flot er det, at den 7 årige hanhund Skronedale Romulus kunne vinde, men han har også været rigtig tæt på flere gange, idet han har været både 2. og 3. vinder på Irsk Championship tidligere. Iflg. hvad man kan læse på andre sider på nettet, var der tale om et rigtig godt championship i fremragende terræn med en god fugletilgang, men flere steder brokker mig sig gevaldigt over tilskuerforholdene, hvor mange var rejst rigtig langt for at overvære begivenheden, men desværre blev tilskuerne aldrig bragt så tæt på, at de kunne se hvad der foregik. Som flere bemærker, er championshippet virkelig årets “udstillingvindue”, og så er det en katastrofe, når man ikke har sørget for, at tilskuerne kan se hvad der foregår.

Ufatteligt – men sandt!!

(Torsdag 20.12.12) Den Engelske Kennel Klub har i dag afholdt en Cocker vinderklasse markprøve, og hvor ufatteligt det end kan lyde så blev prøven vundet af F.T.Ch. Chyknell Hiedi og Joe Shotton. Ufatteligt fordi Joe nu er blevet 88 år gammel og Hidie netop er blevet 8 år, og det er faktisk 6. år i træk af parret kvalificerer sig til The Cocker Spaniel Championship. Uden at vide det nøjagtigt, er jeg sikker på, at Joe sætter rekord, hver eneste gang han deltager på en markprøve og her i sær på Championshippet, for det forekommer nærmest umuligt, at man stadig kan gøre sig gældende, når man er blevet 88 år. Joe og hans “Chyknell – cockere” har forlængst opnået legendestatus, og selv om Joe ikke selv har trænet sine hunde gennem de sidste 12 år (det gør Ian og Wendy Openshaw), så kræver det altså stadig sin mand, at han er i stand til at føre dem på absolut topplan. Der er heller ingen tvivl om, at tæven Hidie er noget helt særligt, og hun er en tæve, som stort set aldrig fejler, men som altid er i pengene, og det vil undre om Joe og Hidie ikke igen er at finde blandt de præmierede hunde på Cocker Championshippet i næste måned. I øvrigt er Hidie mor til de 2 sidste års 2. vinder på Championshippet, F.T.Ch. Chyknell Iris. Det forlyder, at Iris er gået på pension rent markprøvemæssigt, men Joe bliver altså ved med at føre hendes mor. Utroligt.

Endelig lykkedes det!

(onsdag 12.12.12) Cockertæven F.T.Ch. Wetlands Spice of Leeglen, ejet og ført af Graham West (se billede) vandt i går Gwynedds Cocker vinderklasse, og kvalificerede sig dermed til Det Engelske Cocker Championship i januar 2013. Det var således 3 år i træk, at den 6 årige tæve kvalificerede sig og det fortæller rigtig meget om hendes kvaliteter, hvilket netop er stabilitet og et meget højt bundniveau. Men det var lige før parret ikke havde nået at kvalificere sig i år, for det kræver som bekendt, en 1. vinder i vinderklassen, og Spice og Graham har i år været tæt på rigtig mange gange, idet de tidligere har opnået 3 x 2. vinder samt adskillige andre vinderplaceringer, men nu lykkedes det altså. Spice bliver altid ført med meget små midler af sin nærmest legendariske ejer og fører Graham West. Graham vækker opsigt overalt hvor han kommer, og det skyldes først og fremmest hans vildmandsagtige udseende med langt hår og skæg. Det er synd at sige, at Graham følger moden, for sådan har han altid set ud, og han var faktisk her i Danmark for at dømme en markprøve helt tilbage i 1995, og på daværende tidspunkt, så han også sådan ud, blot ikke så grå som nu. I øvrigt er Graham en meget vellidt person, idet han altid er meget smilende og venlig overfor alt og alle, og selv om Spice og Graham næppe vil være blandt favoritterne til Championshippet er der nok ingen tvivl om, at parret vil ende i præmierækken, for det er meget sjældent de fejler. Spice er i øvrigt efter F.T.Ch. Maesydderwen Socerer og Maesydderwen Snipe.

Nigel Partiss

(onsdag 05.12.12) Er måske ikke et navn der siger de fleste danskere så forfærdelig meget med mindre man kender lidt til Cockeravlen i England. Nigel er også i hundesammenhæng ganske ung endnu, men er ejeren af Kennel Tiptopjack, hvor bl.a. vore 2 Cockere kommer fra. For 4 år siden var der ingen der kendte ham, men tæven F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, som jeg tidligere har omtalt nedenstående, bragte for alvor Nigel frem på scenen og siden er det gået endog rigtig stærkt. Indenfor de sidste 4 år, har Nigel således stået som ejer af hele 4 nye F.T.Ch. og yderligere som opdrætter af 1 ny F.T.Ch. – alle dog ført af enten Wendy eller Ian Openshaw. Jeg har flere gange spurgt Nigel, hvorfor han ikke selv fører sine hunde, og hans svar har hidtil været, at han ikke følte han var god nok endnu, men at han samtidig sugede viden til sig, hver gang han så Ian føre sine hunde. Nigel har selv ført enkelte Cockere på åben klasse markprøve,  og har også vundet her, men hver gang det virkelig gjaldt vinderklassen, har Nigel manglet modet og altid fået Ian Openshaw til at føre sine hunde, og også i år, har Ian vundet og kvalificeret 3 forskellige Cockere, ejet af Nigel, til The Cocker Spaniel Championship. Denne fremgangsmåde blev imidlertid ændret i dag, da Nigel for første gang selv førte og vandt en Cocker vinderklasse markprøve i Carmartshire med sin tæve Mallowdale Music of Tiptopjack. Nigel debuterede med Music i vinderklassen for en god uge siden, hvor parret blev 4. vinder, og højdepunktet blev altså nået i dag, hvor parret vandt og kvalificerede sig til championshippet. Uden at have statistik på det, mener jeg det er en rekord, at en ejer har 4 hunde kvalificerede til championshippet, men det er altså tilfældet for Nigel i år. Foruden Music drejer det sig om, F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, F.T.Ch. Winhocklin Single Star of Tiptopjack og F.T.Ch. Tiptopjack Dime. Herudover er Nigel opdrætter af en 5. kvalificeret Cocker, nemlig F.T.Ch. Tiptopjack Sixpence, som er ejet og ført af Wendy Openshaw. I øvrigt har Music yderligere 2 kuldsøskende kvalificerede til championshippet, nemlig supertæven (og min favorit til at vinde championshippet) F.T.Ch. Mallowdale Midge og F.T.Ch. Mallowdale Maggie. Med den fart Nigel har haft på de sidste 4 år kan der ikke være tvivl om, at der ligger rigtig mange sejre og venter fremover, og spørgsmålet er, om Nigel og hans Tiptopjack opdræt ikke kommer til at sætte sig på tronen, som den mest succesfulde Cocker opdrætter i årene fremover. Der er i hvert fald ikke mange opdrættere som på nuværende tidspunkt ejer 4 championtæver, som alle er i den parringsdygtige alder. Ikke engang Ian Openshaw selv kan prale med dette.

6. generation af egen tævelinie

(mandag 26.11.12) I lørdags afholdte East Midland Gundog Club en Cocker vinderklasse i England, og prøven blev vundet af Cockertæven Fenlord Dancing Queen, opdrættet, ejet og ført af Robin Laud. Selvfølgelig et super resultat, som sikrede Dancing Queen og Robin deltagelse på Cocker Championshippet, men resultatet er faktisk ekstraordinært, hvis man ved lidt om stamtavler på Cockere, for netop Dancing Queen er 6. generation af Robins egen tævelinie, som blev startet helt tilbage i 1986, med tæven F.T.Ch. Gypsy Bonnie of Fenlord. Der findes desværre kun meget få opdrættere i dag, som opbygger en egentlig tævelinie, det gælder både i England og især her i Danmark, og dette på trods af, at al erfaring viser, at dette er vejen frem, hvis man vil opnå succes med sit opdræt. I vores moderne “smid-ud” samfund er det desværre sådan, også i hundeverdenen, at opnår man ikke øjeblikkelig succes, så kasserer man blot det man har og køber nyt. Denne tendens, betyder desværre, at man aldrig får et opdræt med særkender, og alt for mange kuld hvalpe, bliver rene eksperimenter frem for gennemtænkte og velplanlagte. Hvis man giver sig tid, og får opbygget en solid tævelinie, selvfølgelig startende med en rigtig god stammor, og herefter planlægger sin avl ved at linieavle på bestemte hunde, så vil man opdage, at ens hvalpe ikke blot bliver “hovsa-løsninger”, men at man fastholder bestemte egenskaber, næsten uanset hvem man bruger som hanhund. Her en Robin Lauds “Fenlord Cockere” et rigtig godt eksempel, for selv om Robins avlslinier absolut ikke hører til de mest moderne og populære, så viser, bl.a. Dancing Queens sejr i lørdags, sandheden omkring påstanden, idet Robin, nu gennem 26 år og for 6. generation i træk, har formået at skabe en tophund, som kan konkurrere på højeste plan.  I øvrigt skal Robin dømme Dansk Markprøvemesterskab i kommende weekend.

Openshaw-parret fortsætter deres unikke resultater

(fredag 16.11.12) Da Ian og Wendy Openshaw sidste år kvalificerede tilsammen 9 Cockere til The English Cocker Championship blev dette regnet som noget unikt og enestående, men det ser ud som om de, som minimum, kommer til at gentage kunststykket i år igen, idet Ian vandt The United Gundog Club’s Cocker vinderklasse den 7. november med tæven Western Rosie (se billede). Sejren gjorde Western Rosie til F.T.Ch., og det var samtidig Ian F.T.Ch. nr. 99 og den 6. hund som Ian har kvalificeret til Cocker Championshippet i januar 2013. Den 12. november vandt Wendy ligeledes en vinderklasse med en helt ny tæve, Chyknell Dove, og det var hund nr. 2, som Wendy så har kvalificeret til The Championship. Openshaw parret er således sammenlagt oppe på 8 kvalificerede hunde på nuværende tidspunkt, og da der endnu mangler at blive afholdt mindst 15 Cocker vinderklasser, så skulle det undre om parret ikke får endnu flere kvalificerede. Bl.a. har Ian en helt ny Cocker han på kun 18 måneder, som hedder Mallowdale X-factor – en hund både Ian og andre har meget store forventninger til. For yderligere at understrege Openshaw-parrets helt vilde succes blandt Cockerne, så er der pr. d.d. kvalificeret ialt 21 forskellige Cockere til championshippet, og her har de altså kvalificeret de 8 – altså 38% – det er helt vildt!

F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack

(mandag 05.11.12) Cockertæven F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, dagligt kaldet Midge, ejes af Nigel Partiss og trænes og føres af Ian Openshaw, er allerede ved at opnå legende status indenfor Cockerne i England. Midge blev født i april 2007 og hun blev champion allerede 17 måneder gammel i 2008, hvor hun samme år blev årets mest vindende Cocker i England. På championshippet i januar 2009, udtalte Ian Openshaw, at Midge var mellem de 3 bedste hunde han nogensinde har trænet, dette uanset race, og det vægter selvfølgelig meget, når man tænker på, at Ian netop har trænet og ført champion nr. 98 i England. At Ian’s ord på daværende tidspunkt ikke var helt forkerte, beviste hun de efterfølgende år, hvor hun i 2009, 2010 og 2011 kun blev stillet på én vinderklasse hvert år, som hun så, nærmest som en selvfølge, vandt og derved kvalificerede sig til championshippet. I dag var Midge igen meldt til en vinderklasse i England, og igen vandt hun, og det betyder, at hun for 5 år i træk er kvalificeret til Det Engelske Cocker Championship. Et unik resultat, når man tænker på, at Midge kun er 5 år gammel. Det er klart, at der med Midge’s meritter også har været store forventninger til hende i avlen, og hun har p.t. haft 2 kuld hvalpe, begge med superhannen F.T.Ch. Danderw Druid. I England er ført 2 hunde fra hendes første kuld og begge hunde er blevet champions i år (Tiptopjack Sixpence og Tiptopjack Dime). Midge’s 2. kuld er der endnu ikke blevet ført nogen hunde fra, men jeg ved, at Ian Openshaw, har nogle kæmpetalenter gående fra dette kuld også. Det er noget helt unikt, at en tæve, på kun 5 år allerede har opnået disse resultater både som prøvehund og avlstæve, og det bliver mere end spændende at se hvad hendes endelige resultat bliver, når hun stopper sin karriere både som avlstæve og prøvehunde. Jeg behøver vel næppe at nævne, at Midge selvfølgelig er mor til min Nick, hvor Nick er fra Midge’s første kuld hvalpe.

Flere markprøveresultater fra England

(mandag den 05.11.12) Siden sidst har der været afholdt adskillige vinderklasse markprøver i England. For Cockernes vedkommende har følgende hunde vundet og dermed kvalificeret sig til The Cocker Championship i januar 2013:
F.T.Ch. Lovelight Garnet Glow of Rinagree, ejer/fører Simon Tyers (sejren betød af Garnet Glow blev F.T.Ch.)
Glenugies Desire, ejer/fører Jamie Reid
F.T.Ch. Mallowdale Maggie, ejer/fører Simon Dixon (også her betød sejren, at Maggie blev F.T.Ch., idet det var den anden prøve hun i vandt i år)
F.T.Ch. Little Felt, ejer/fører Lee Cooper (nøjagtig som med Maggie var dette Little Felt’s anden sejr i år, hvorfor også hun er blevet F.T.Ch)
For Springernes vedkommende har der været afholdt endnu flere prøver, men jeg har desværre ikke fået alle resultater med, men dem jeg kender har haft følgende vindere:
Cowarnecourt Gaffer of Edgegrove, ejer/fører Tom Phillips
F.T.Ch. Shalloakwest Ellie, ejer/fører Brian Wade
F.T.Ch. Esgob Becky, ejer/fører Dave Bishop
F.T.Ch. Bryngwrhyd Eira, ejer/fører Dai Lloyd
F.T.Ch. Gorzone Grafter, ejer/fører David Rockall, og sidst men ikke mindst har
F.T.Ch. Flaxdale Jamie, ejer/fører R. Thomas, som den eneste hidtil, vundet sin anden prøve i år, hvorfor han er blevet F.T.Ch.

Ny Cocker F.T.Ch. i England

(torsdag 25.10.12) I dag har South West Skotland Gundog Club afholdt en Cocker vinderklasse, og prøven blev vundet af hanhunden Tiptopjack Dime (se billede), hvilket samtidig betød, at han blev F.T.Ch., nøjagtig som hans kuldsøster, Tiptopjack Sixpence, blev tilbage i august måned. Og ja du gættede rigtig, både Dime og Sixpence er kuldsøskende til min Tiptopjack Nickel (Nick). Dime er opdrættet og ejet af Nigel Partiss (til højre på billedet), men trænet og ført af Ian Openshaw, og Dime blev samtidig champion nr. 98 (du læste rigtigt) som Ian Openshaw har trænet og ført – ufatteligt!
Dime er dog ikke den eneste succes for både Nigel og Ian i denne uge, idet parret også vandt en vinderklasse i tirsdags med tæven F.T.Ch. Winhocklin Single Star of Tiptopjack, og hun er nu også kvalificeret til Cocker Championshippet for 3 år i træk, selv om hun kun er 3 år gammel. Single Star blev i øvrigt 3. vinder på Cocker Championshippet tilbage i januar 2012.

Der har endvidere været afholdt yderligere 2 Cocker vinderklasser i denne uge. I tirsdag vandt Will Clulee igen (efter sin sejr fra i mandags), denne gang med hanhunden, F.T.Ch. Poolgreen Farlow Ben.
Simon Dixon har også haft en fantastisk uge, for efter han førte både nr. 1. og 2. vinderen på en Springer vinderklasse i tirsdag, deltog han i går på en Cocker vinderklasse, og igen vandt han, denne gang med tæven Mallowdale Maggie, og derved er Simon kvalificeret både til Springer og Cocker championshippet. Maggie er i øvrigt kuldsøster til en anden af Ian Openshaws superhunde, nemlig F.T.Ch. Mallowdale Midge.

Unikt resultat

(tirsdag 23.10.12) I går afholdte Highland Gundog Club en A.V. Spaniel vinderklasse, som endte med et helt unikt resultat. 1. vinder blev Chinachgook Roberto (sort/hvid han) og 2. vinder blev Chinachgook Sulamain (brun/hvid tæve). Ikke nok med, at de 2 hunde er kuldsøskende, men de blev også begge ført af Simon Dixon, og det hører bestemt til sjældenhederne, at 2 kuldsøskende ført af samme fører, bliver nr. 1 og 2 på en vinderklasse markprøve.  De 2 hunde er efter F.T.Ch. Buccleuch Pepper og F.T.Ch. Kidnais Successor og opdrættet af Ian Clarke. I øvrigt kunne det se ud som om, at Pepper virkelig er begyndt at slå igennem, som avlshan i England, idet Eddie Scott, med et andet afkom efter Pepper (Broomfield Dee), blev 2. vinder på en vinderklasse i fredags. En 4. hund efter Pepper, Chinachgook Shadari (kuldsøster til 2 ovennævnte) har ligeledes vundet en novice (åben kl.) i denne sæson, så det kan være det bliver et “Pepper-år”. Man kan i hvert fald sige, at det hidtil har været et “Ian Clarke år”, idet Ian selv, foruden at være opdrætter til 3 af ovennævnte hunde, også har vundet en vinderklasse i år med moderen til dem F.T.Ch. Kidnais Successor.

Ny Cocker F.T.Ch. i England

(mandag den 22.10.12) Western Counties har i dag afholdt en Cocker vinderklasse, og prøven blev vundet af hanhunden Moelfamau Griffon (se billede), ejet og ført af Will Clulee. Da dette var Griffon’s anden sejr i denne sæson, kan han nu smykke sig med titlen Field Trial Champion (F.T.Ch.). Der har allerede fra fødslen været store forventninger til Griffon, idet han er helbror til Will Clulee supertæve og Cocker Championshipvinder 2010, F.T.Ch. Moelfamau Mini, forskellen er blot, at Griffon er 2 år yngre end Mini, idet han er født den 03.12.09. Griffon og Mini er efter Will Clulee’s superavlshan F.T.Ch. Argyll Warrior og tæven Flora Spedabel, og Griffon er F.T.Ch. nr. 8 efter Warrior, og netop Warrior er p.t. en af de mest indflydelsesrige avlshanner i England, og der har nu, i flere sæsoner, været en lille intern kamp mellem ham og en anden superavlshan, F.T.Ch. Danderw Druid, om hvem der havde flest afkom kvalificeret til det engelske Cocker Championship. At denne lille kamp fortsætter, også i år, bevidnes af, at der hidtil er kvalificeret 9 forskellige Cocker til championshippet, og henholdsvis Warrior og Druid, er far til 3 hver, og dette tal fortæller lidt om hvor dominerende disse 2 avlshanner er på de engelske Cocker markprøver. Når vi taler om antal champions disse 2 hanner er far til, varer det dog noget inden Warrior når Druid’s niveau, idet Druid p.t. er far til 16 F.T.Ch.

Så skete det!

(torsdag 18.10.12) Det har gennem de sidste par markprøvesæsoner i England været normen, at hver gang Ian Openshaw stillede på en Cocker markprøver (bortset fra championshippet), så vandt han, men at denne suverænitet selvfølgelig ikke kunne fortsætte var soleklart, og da Lothian & Borders i går afholdte Cocker vinderklasse, måtte Ian, i øvrigt for anden gang i denne sæson, sande at selv ikke for ham “vokser træerne ind i himmelen”. Prøven blev vundet af F.T.Ch. Gournaycourt Ginger (se billede) ført af Jon Bailey. Samme Ginger blev i øvrigt 4. vinder på Cocker championshippet i januar 2012. I øvrigt var prøven af usædvanlig høj kvalitet, idet hele 14 hunde, gennemførte begge deres slip. 2. vinder blev Mallowdale Maggie (kuldsøster til F.T.Ch. Mallowdale Midge) ført af Simon Dixon, og 3. vinder blev Chyknell Curlew, ført af ufattelige 88 årige Joe Shotton.

Der er også yderligere, blevet afholdt en A.V. vinderklasse af The Scottish Spaniel Club. Prøven blev vundet af Springerhannen, Helmsway Henry (F.T.Ch. Maesyronen Markettrader – F.T.Ch. Helmsway Honey) ført af Andy Bennet. En ny hanhund vi nok skal komme til at høre mere om, især nu da han er kvalificeret til championshippet.

Højsæson i England

(tirsdag 16.10.12) Nøjagtigt som her i Danmark er det også højsæson for Spaniel markprøver i England, og der har i den forløbne uge, været afholdt yderligere 3 A.V. vinderklasser, som kvalificerer til det engelske championship. Prøverne er vundet af følgende Springere, som dermed også er kvalificerede til årets championship:
Strathmoore open den 9.10.12 blev vundet af Eddie Scott dog er der ikke oplysninger om med hvilken hund.
West Dartmoor open den 11.10.12 blev vundet af Chris Thurston-Woolnough med hanhunden, F.T.Ch. Carvear Gwalather of Underway (F.T.Ch. Misselchalke Lad of Halaze – Countryway Dinky Dusty). Samme par var også kvalificeret sidste år.
Kintbury open den 15.10.12 blev vundet af Peter Moruzzi med tæven F.T.Ch. Glanhowy Frankly Scarlet (F.T.Ch. Clancarw Rhys – Kidnais Spice), også dette par var kvalificeret sidste år, hvorfor denne sejr, nøjagtigt som med Gwalather, betød, at de blev F.T.Ch. Resultaterne fra de engelske markprøver hidtil viser, at der bliver rigtig mange gengangere fra sidste sidste års championship, og det er tydeligt, at det er de mere rutinerede hunde, som slår sig igennem til “det hellige land”.

 Nye markprøveresultater fra England

(mandag 08.10.12) I dag har West Midland afholdt en Cocker vinderklasse i England, og det kunne se ud som om, at Ian Openshaws dominans fortsætter i denne sæson, idet han vandt med hanhunden F.T.Ch. Turdorbriar Moon Warrior (se billede). At konkurrencen på prøven var hård, bevidnes af, at nr. 2. blev supertæven, F.T.Ch. Maesydderwen Saucy ført af Stuart Morgan, og bemærkelsesværdigt var det, at Ian også blev 3. vinder med F.T.Ch. Winhocklin Single Star of Tiptopjack. Imponerende, at Single Star allerede nu kan være i form, idet hun så sent som i juli måned havde et kuld hvalpe, hvoraf 1 tæve er kommet her til landet. Prøven i dag var den 7. Cocker vinderklasse i år, som kvalificerer til Cocker Championshippet i januar måned, og ud af de 7, har Ian vundet og dermed kvalificeret 2 hunde (den anden er F.T.Ch. Mallowdale Midge) og hans kone Wendy 1, nemlig F.T.Ch. Tiptopjack Sixpence. Det skal lige nævnes, at de 4 andre prøver som har været kvalificerende, ikke havde deltagelse af Openshaw parret.
Det kan også nævnes, at der fredag og lørdag har været afholdt 2 Springer vinderklasser og disse blev vundet af henholdsvis Edwardiana Gina, ejer/fører Andy Skinner og af Sliabh Bad Decision, ejer/fører Louis Rice, hvorefter disse også er kvalificeret, selvfølgelig til Det Engelske A.V. Spaniel Championship.

En af de gamle igen!

(torsdag 04.10.12) I går onsdag afholdte The National Gamekeepers deres A.V. Spaniel vinderklasse, og ligesom på sidste prøve, var det igen en af de gammel kendte hunde der slog til, idet den 6 årige tæve, F.T.Ch. Buccleuch Jazz og David Lisett vandt, og derved kvalificerede sig til championshippet for 5. år i træk. Jazz hører virkelig til de store stjerner i England, idet hun tidligere har vundet championshippet i 2010 ligesom hun er blevet 4. vinder (2012) samt fik et bestået ved hendes debut i 2009. Kun i 2011 endte hun uplaceret. Når man tager David’s CV i betragtning, ville det måske også være en fiasko, såfremt han ikke, netop i år, havde kvalificeret hund til championshippet, idet det bliver afholdt netop på Buccleuch Estate. Sidste gang man afholdte A.V. Championship på Buccleuch vandt Jazz’s mor, Int.F.T.Ch. Annickview Breeze, så mon ikke David har en drøm om, at Jazz kan følge i sin mors fodspor og vinde championshippet på hjemmebane og derved også vinde det 2 gange?

Nye markprøveresultatet fra England

(tirsdag 02.10.12) De 2 sidste dage har der, i England været afholdt yderligere 2 spaniel vinderklasse. I går blev der afholdt en A.V. vinderklasse, og helt utroligt vandt en af de gamle kendinge, nemlig F.T.Ch. Kidnais Successor, ejet og ført af Ian Clarke. Utroligt, at Successor stadig kan gøre sig gældende, idet hun i foråret blev 7 år, og hun har også tidligere været nr. 3 på championshippet og været kvalificeret mange gange før.
I dag har der været afholdt en Cocker vinderklasse i Skotland, og prøven blev vundet af F.T.Ch. Kingcott Eclipse ejet og ført af Richard Claydon. Også Eclipse er en gammel kending, som nu har kvalificeret sig til Cocker Championship for 3. år i træk.

Tiptopjack Sixpence ny F.T.Ch.

(fredag 31.08.12) I dag har der været afholdt en Cocker vinderklasse i Skotland, og vinder blev den røde tæve Tiptopjack Sixpence, ejet og ført af Wendy Openshaw. Sixpence vandt allerede sidste sæson en vinderklasse, og er derfor, med sejren i dag, blevet Field Trial Champion, og samtidig er hun for 2. år i træk kvalificeret til Det Engelske Cocker Championship i januar måned 2013. At jeg er særlig glad for, at netop Sixpence vandt igen i dag, skyldes jo selvfølgelig, at hun er kuldsøster til min hanhund Tiptopjack Nickel af Fuglevig (Nick). I øvrigt er en 3. Cocker fra dette kuld også tæt på championatet, idet hanhunden Tiptopjack Dime, også kun mangler at vinde en vinderklasse for at kunne få sin titel. Jeg vil selvfølgelig gøre alt for, at Nick kan gøre sine kuldsøskende kunsten efter.

Endnu en Cocker vinderklasse i England

(fredag 03.08.12) I onsdag er der blevet afholdt endnu en Cocker vinderklasse i England på kaniner. Prøven foregik på Bolton Castle i Yorkshire, og blev vundet af en gammel kending med ny hund, nemlig Will Clulee, som vandt med hans nye hanhund Moelfamau Griffon (i midten af billedet). Parret er dermed kvalificeret til Cocker Championship i januar 2013. 2. vinder, i øvrigt for anden prøve i træk, blev Graham West med sin lille lækre tæve F.T.Ch. Wetlands Spice of Leeglen (til venstre på billedet). 3. vinder blev en tidligere Will Clulee hund, nemlig F.T.Ch. Lockslane Archibald
Hvis man gennemgår deltagerlisten, kan det ses, at 88 årige Joe Shotton deltog med sin 8 årige gamle tæve, F.T.Ch. Chyknell Hidie, men parret endte uplaceret. Openshaw parret deltog ikke.

2 første Cocker vinderklasse i England

(søndag 29.07.12) I England har man henholdsvis onsdag og lørdag afholdt de 2 første vinderklasser Cocker markprøver, og derved fundet frem til de 2 første som er kvalificeret til Cocker Championship i januar 2013.
I onsdag holdt man prøve på Leadhill og her vandt, man fristes næsten til at sige, selvfølgelig, Ian Openshaw med supertæven F.T.Ch. Mallowdale Midge (se billede). Hvis Ian følger normalprocedure, betyder det, at Midge nu gemmes væk, og ikke vises mere før championshippet, idet han har rigtig mange andre hunde at føre frem.
I går lørdag afholdte The Spaniel Club prøve i Yorkshire og her vandt tæven “Little Felt” med ejer/fører Lee Cooper. Little Felt er i øvrigt efter F.T.Ch. Argyll Warrior og Dalraddy Moll. Det skal bemærkes, at Openshaw parret ikke deltog på prøven i går.

Endnu et resultat fra en engelsk markprøve

(mandag 23.07.12) Som tidligere nævnt er den engelske markprøvesæson allerede skudt igang, hvilket skyldes, at man har muligheder for at afholde markprøver udelukkende på kaniner. Således er der blevet afholdt en åben klasse A.V. markprøve for 16 hunde på Baron on the Humber i lørdags den 21.07.12 med følgende resultat:
1. vinder: Helmsway Hester ESSb (F.T.Ch. Maesyronen Markettrader x Helmsway Honey), ført af Mr W Parrington
2. vinder og guns choice: Cornermarsh Abbey ESSb (F.T.Ch. Maesyronen Markettrader x Suffolk Sash), ført af  Mr D Horsman
3 vinder: Chyknell Dove CSb (F.T.Ch. Mallowdale Gun x F.T.Ch. Chyknell Hiedi), ført af Wendy Openshaw
Bestået: Tryholme Duke of Witchwillows, ESSd (F.T.Ch. Edwardiana Rob x Maid of Fife)
Bemærkelsesværdigt, at både 1. og 2. vinderen er efter Markettrader, hvilket måske kunne indikere, at Markettrader står foran det endelige gennembrud som avlshan i kommende sæson. Det er absolut også værd at bemærke, at en helt ny Cocker blev 3. vinder, nemlig Chyknell Dove ført af Wendy Openshaw. Er dette startskuddet til endnu en total dominerende markprøvesæson for Openshaw parret blandt Cockerne?
Kommende lørdag (28.07.12) afholdes, traditionen tro, årets første vinderklasse markprøve for Cockere, hvor The Spaniel Club afholder en kaninprøve i det nordlige Yorkshire. Resultatet vil kunne læses her, så snart det foreligger.

Engelsk markprøvesæson igang

(mandag 18.06.12) Vi kan godt være lidt misundelige her i Danmark, for den nye markprøvesæson for Spaniels i England, startede allerede i lørdags, hvor Muncaster Gundog Club afholdte en åben klasse A.V. markprøve. Markprøven foregik selvfølgelig kun på kaniner, da jagtsæsonen på fasaner og agerhøns heller ikke er gået igang i England.
Vinder af markprøven blev springertæven Chinackgook Shadari, ejet og ført af Ian Clarke. Bemærkelsesværdigt er det, at Shadari er efter F.T.Ch. Buccleuch Pepper og F.T.Ch. Kidnais Successor, og hun er således det første afkom efter Pepper, som man ser på den “store scene”. Pepper er, som bekendt kuldbror til min Buccleuch Pharaoh af Fuglevig (Drake), og Pepper har de sidste par år, været en af de mest benyttede avlshanner i England, og med hans afstamning in mente, har der været store forventninger til ham som avlshan.  Med Shadari’s sejr må det siges, at bedre reklame for Pepper avlsevner, er svært at forestille sig. Shadari er med sejren her kvalificeret til deltagelse i vinderklassen, og det bliver spændende at følge hende. Øjenvidner fra prøven, beretter om, at Shadari er en meget hårdtgående tæve, som føres med små midler.

20% hund – 80% træner/fører

(mandag den 28.05.12) I den sidste nye udgave af det engelske jagtblad “Shooting Gazette” er en større artikel omkring de engelske opdrætteres dominans indenfor Retrieverne gennem de sidste 60 år. Artiklen er skrevet af den kendte skribent og “Golden-mand”, Graham Cox, som selv er mangeårig panel A dommer, ligesom han er medlem af markprøvebestyrelsen under Den Engelske Kennel Klub. For at gennemgå udviklingen blandt Retrievere, det være sig Labradors og Goldens, har Graham Cox interviewet flere af de meget kendte Retrieverfolk, her i blandt den måske mest kendte af dem alle, John Halstead, Kennel Drakehead. John Halstead er i besiddelse af adskillige rekorder indenfor Retrieververdenen, bl.a. er han manden, som har vundet flest “Retrieverchampionships” (4 stk.) og han er den som har trænet og ført flest F.T.Ch. og har kunne gøre sig gældende på de engelske retrievermarkprøver i mere end 40 år, hvor han trænede og førte sin første F.T.Ch. helt tilbage i 1976. Graham Cox spørger bl.a. John Halstead om, hvad den største forskel er fra tidligere til nu, og John svarer, at tidligere var det 50% hund og 50% træner/fører, som afgjorde hvem der vandt prøverne, men i dag er det kun 20% hund og 80% træner/fører. Dette fordi, at de engelske Retrievermarkprøver i dag afgøres med apporteringer på ekstremt lange afstande, hvor dirigeringen er helt afgørende, og når dirigeringerne bliver afgørende, er det også hundens træningstilstand som har størst betydning. Umiddelbart har denne udvikling betydet, at en af de helt grundlæggende årsager til at man oprindeligt arrangerede markprøver, nemlig at finde de bedste avlsdyr, er blevet noget sekundært, idet en hunds træningstilstand jo aldrig avles videre. Et andet problem er, at hundenes vildtfindende egenskaber (som er arvelige) desværre også er trådt i baggrunden, og det har betydet, at der kun sjældent bringes fugle i dag, som er løbet fra nedfaldsstedet, idet hundenes selvstændighed totalt er trænet ud af dem, grunden de store krav til afstande og dirigeringer. Udviklingen har desværre betydet, at de engelske Retrievermarkprøver i dag, mere kan betegnes som rene “shows”, frem for at være avlsvejledende, og det er da også ganske tydeligt, at der i dag fokuseres langt mere på personerne bag de enkelte hunde, frem for det der skulle være i centrum, nemlig hunden. Problemet er jo blot, at det ikke er træneren/føreren vi avler på, men hunden!!!
Det er i øvrigt pudsigt, at man netop nu, i England, tager denne problematik op, for jeg skrev en artikel tilbage i 2006, kaldet “Finder markprøverne de bedste jagthunde?”, som netop omhandlede problemet, hvor jeg, på daværende tidspunkt, frygtede at udviklingen i England, kunne være ødelæggende for Retrievernes fremtid som jagthunde. Artiklen kan i øvrigt downloades fra denne hjemmeside under “Artikler”.
Udviklingen vi har set blandt Retrievere er i øvrigt noget man indenfor Spaniels, også skal være meget opmærksom på, for hvis det slutteligt er den enkelte hunds træningstilstand der kommer til at afgøre hvem der vinder markprøverne, vil vi få store avlsmæssige problemer fremover. Så hold “for guds skyld” fat i, at en hund selvfølgelig skal være trænet godt, for også at være en god jagt-/markprøvehund, men når vi skal finde de bedste hunde, så skal det afgøres på arvelige egenskaber og ikke tillærte.

En ny stjerne på vej ?

(mandag den 30.04.12) På flere engelske hjemmesider, er man allerede begyndt at debattere omkring kommende nye stjerner til den forestående engelske markprøvesæson 2012. Flere, som har været på Buccleuch kennelen i dette forår, taler om, at David Lisett har en ny superstjerne, blandt sine Springer Spaniels, på vej. Det skulle dreje sig om en hanhund som hedder Buccleuch Yuma (se billede). Yuma er selvfølgelig af eget opdræt, og han er resultatet af en lidt speciel parring, hvor David Lisett’s championshipvindende tæve, F.T.Ch. Buccleuch Jazz, i 2010, er parret med Edwardiana Tay. Edwardiana Tay er en hanhund, som ingen hidtil har været opmærksomme på, men det der gør ham speciel er, at han faktisk er kuldbror til David eget superstamtæve, F.T.Ch. Edwardiana Tweed. Netop Tweed er bedstemor til Jazz, så denne parring, hvor bl.a. Yuma er resultatet, er altså tæt linieavl, hvor man næsten kan sige, at Jazz er parret med sin egen bedstefar. Det bliver spændende at følge, om de, som hidtil har set Buccleuch Yuma, får ret i deres spådomme om, at en ny stjerne er på vej. Indtil videre er Yuma overhovedet ikke ført på markprøver, men skal altså debutere, først i åben klasse (novice) i kommende sæson. Det er nok ikke helt tilfældigt, at David netop i år kommer med en ny stjerne, idet The A.V. Spaniel championship i januar 2013, netop skal afholdes på Buccleuch. Sidste gang A.V. Championshippet blev afholdt på Buccleuch vandt David også, og det var faktisk med Yuma’s mormor, supertæven Int.F.T.Ch. Annickview Breeze, så allerede nu er der lagt op til historieskrivning, hvis og såfremt ifald???
I øvrigt vil andre nok få problemer, hvis de ønsker at bruge Edwardiana Tay i avlen, for han bliver 14 år i år, og er måske allerede gået til de evige jagtmarker.

3 af de største stjerner er slukket!!

(tirsdag den 10.04.12) I England og Irland er 3 af de største Springerstjerner døde her indenfor de sidste par måneder. Det drejer sig om de 2 hanner F.T.Ch. Hattonswood Broc og F.T.Ch. Steadroc Sker samt supertæven F.T.Ch. Edwardiana Tweed. Broc blev 11 år og Sker og Tweed blev begge næsten 14 år. Alle 3 udmærkede sig ikke kun på markprøver, men så sandelig også som avlshunde.

Steadroc Sker vandt det engelsk A.V. Spaniel Championship i 2001 og blev far til ikke mindre end 19 F.T.Ch. her i blandt 3 F.T.Ch. her i Danmark samt 1 i Sverige. Hans indflydelse på avlen har været kolosal, og du kan læse mere om ham under “artikler”, hvor der er et portræt af ham. Dog skal man være opmærksom på, at der kan komme flere champions efter ham endnu, idet 2 deltagere efter ham, på dette års engelske championship, kun mangler at vinde 1 markprøve yderligere for at blive champions.

Edwardiana Tweed var David Lisett’s første supertæve og er en af de 3 stammødre på den verdensrømte Buccleuch kennel. Tweed selv blev 2. vinder på Engelsk A.V. Spaniel Championhip i 2001 og vandt de Irske Spaniel Championship i 2003. Tweed blev mor til 4 F.T.Ch. (hvilket er et højt tal for en tæve), og hendes mest berømte afkom er, uden tvivl, supertæven over dem alle, Int.F.T.Ch. Annickview Breeze, som vandt Engelsk Championship 2 gange og Irsk Championship 1 gang.

Hattonswood Broc vandt Irsk Championship i 2006 ligesom han var bedste hanhund på Engelsk Championship 2005 og 2006. Broc blev ialt far til 6 F.T.Ch., men var det ikke fordi han var bosiddende i Irland, var dette tal nok blevet noget større, idet hans placering i Irland begrænsede antallet af parringer væsentligt. Broc blev dog far til 2 tæver som begge vandt Irsk Championship, nemlig F.T.Ch. Clonduff Delilah (vinder 2 år i træk) samt F.T.Ch. Gardenrath Larch.
Bemærkelsesværdigt for alle 3 hunde er endvidere, at de foruden selv at være fremragende avlshunde, så har det allerede nu vist sig, at adskillige af deres afkom ligeledes avler fremragende, og der er ingen tvivl om, at børn, og især børnebørn efter de 3 vil være at finde blandt vinderne på de kommende års markprøver.

DVD’er fra Engelske Spaniel Championships

(onsdag den 07.03.12) Jeg investerer hvert år i filmene (DVD’er) fra de 2 Engelske Spaniel Championships, henholdsvis Cocker og Springer. Dette selvfølgelig for at holde mig orienteret om, hvordan tingene er udenfor vor egen “lille andedam”. Filmene er som vanligt optaget af Paul French, og kan købes ind over hans hjemmeside (google Paul French video). Ekstra interessant er det altid, at se filmen fra en begivenhed, hvor man selv har været til stede, hvilket jo var tilfældet med Cocker Championshippet i år. Som tilskuer er det umuligt at se alt hvad der foregår, og dette kan filmene heldigvis råde bod på, men spændende er det også at se hunde, man selv har oplevet, gennem kameraøjet, for det kan give et noget anderledes indtryk. Generelt synes jeg, at filmen fra Cocker Championshippet er rigtig super, men jeg vil dog indskyde, at enkelte hundes præstationer slet ikke kommer til sin ret i filmen. Her især vinderen, Fatty’s andet slip, hvor man slet ikke på filmen, får et ordentlig indtryk af, hvor fremragende det var. Det samme gælder nok Tiptopjack Dime og Tiptopjack Sixpence andet slip, man får desværre, på filmen, ikke indtrykket af, hvor meget “gas” disse 2 hunde gav. Der imod understreges min tidligere påstand om, at Mallowdale Midge, skulle have endt højere oppe, ganske tydeligt på filmen, og billedet af Midge’s blodige hoved efter hendes 1. slip, står mejslet i erindringen efter man har set filmen. Men som sagt en rigtig god film, som dækker begivenheden ganske godt.
Filmen fra Springer Championshippet er derimod ny for mig, fordi jeg ikke selv var til stede, men jeg har selvfølgelig fået fortalt fra begivenheden af danskere som var tilstede, ligesom jeg har læst flere artikler i de engelske jagtblade, som jeg er fast abonnent på. Det glædelige her er, at vinderen F.T.Ch. Doncaster Star, også på filmen, fremstår som den helt klare vinder, og man får virkelig en fornemmelse af, hvor fremragende hun gik, og også, at hun simpelthen var i en klasse for sig selv.
Der er dog en ting som skuffer mig, hvis jeg skal sammenligne de 2 championships, og det er, at Springerne efterhånden afvikle deres championship under forhold, som desværre er noget urealistiske, hvis det drejer sig om at finde de bedste jagthunde. Fuglemængde er simpelthen al for stor, og flertallet af hundene skal arbejde i rene hønsegårde. Dette viser selvfølgelig hundenes meget høje træningstilstand, men en af Spaniels aller vigtigste egenskaber, nemlig evnen til at producere vildt, kommer slet ikke til udtryk under sådanne forhold, og jeg er meget bange for, at fortsætter man ad samme spor i England, vil det komme til at forringe avlen, fordi de ting, som er afgørende for hvem der evt. vinder en sådan prøve, ikke er arvelige, men tillærte af en dygtig træner. Et af formålene med at afholde markprøver, både her i Danmark, men så sandelig også i England, er at finde de bedste avlsdyr, og her hopper det altså af sporet på det engelske A.V. (eller Springer) Championship. Modsat Cocker Championshippet, som stadig bliver afholdt under jagtrealistiske forhold, hvor hundene virkelig skal arbejde for at producere fugle, og hvor terrænet er alsidigt, så man virkelig får testet de egenskaber, som også er arvelige, udover hundene selvfølgelig skal være veltrænede. Men det er altså for lang tid siden fastslået, at en hunds træningstilstand ikke er arvelig. Det er meget nødvendigt, at man fokuserer på, at de vindende hunde på en markprøve, også er fantastiske jagthunde, som den almindelige jæger kan forholde sig til, og når man ser Det Engelske A.V. Championship kan man godt forstå hvorfor der i England, i disse år, er den store diskussion, om man er ved at skabe 2 former for F.T. Springer Spaniels, nemlig en prøvehund og en jagthund. Vi må håbe, at den nuværende opfattelse af, hvordan et Engelsk A.V. Championship skal afvikles, bliver ændret, og her kan “Springer-arrangørerne” så sandelig lære noget af “Cocker-arrangørerne”.

Evaluering efter Cocker Spaniel Championship

(lørdag den 21.01.12) Når man er på et engelsk Championship, kan man umiddelbart let blive imponeret, og tit får kun de vindende hunde noget omtale, men der kan være andre iagttagelser, som er værd at bemærke og huske for fremtiden, og jeg vil her prøve at give nogle at mine indtryk videre.
Hunde der imponerede, men udgik:
Jeg har tidligere omtalt F.T.Ch. Maesydderwen Saucy, som var blandt de absolutte favoritter inden championshippet. Dette mest fordi hun inden da, var blevet F.T.Ch. efter deltagelse på kun 3 prøver. Saucy havde sit først slip i hårde brombær, og hun imponerede enormt med et fremragende søg og gode apporteringer, der må have bragt hende helt i toppen efter 1. slip. Hendes andet slip, fik hun også på første dagen i hårde brombær, og hvad der skete ved jeg ikke, men hun gik slet ikke til “vaflerne” som i hendes første slip, og da hun lagde en kanin på vej hjem, og næsten gik fra den, var hun ude.
En anden forhåndsfavorit var den kun 18 måneder gamle F.T.Ch. Mallowdale Urika (hun blev F.T.Ch. allerede 15 måneder gammel) ført af Wendy Openshaw. At det er yderst vanskeligt, at føre en så ung hund på et championship, blev understreget af Urika, for da hun blev sluppet virkede hun totalt forvirret, og havde meget svært ved at finde sin fører blandt de mange mennesker i kæden, dette betød er usammenhængende slip, som helt fortjent ikke gav hende billetten til 2. slip.
En anden af de absolutte forhåndsfavoritter var F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, ført af Ian Openshaw og Midge (som hun kaldes) viste da også fra det sekund hun blev sluppet, og hun virkelig var sat op til begivenheden, for hun gik som en hvirvelvind gennem terrænet, hvor hun var nedenunder alt der bare lignede cover. Hun var simpelthen flyvende, men at hun måske var sat for hårdt op, sås da hun fik, hvad man kan kalde, et “fællesflush” med makkerhunden i nogle hårde brombær. De 2 hunde sad næsten skulder ved skulder og markerede fuglens nedfaldssted. Dommerne valgte at sende makkerhunden, og det blev for meget for Midge, som valgte at løbe tilbage til Ian, kort efter makkerhunden var sendt, hvorefter hun udgik på uro på post.
Inden championshippet havde mange også talt om Ian Openshaws nye F.T.Ch. han Tudorbriar Moonwarrior, men en “first dog down” i begge sine slip, betød, at han, fuldt fortjent ikke blev præmieret. Jeg synes heller ikke han imponerede vildt i sit søg, og han var heller ikke helt lydig på fløjten.
Skuffelserne:
Simon Tyers har, siden sine 2 x championshipsejre i 2007 og 2008, været meget opreklameret, men nu har jeg set ham og hans hunde både i 2010 og i år (2012), og det har været en stor skuffelse. Fællesnævner for alle hundene er, at de er meget veltrænede, men de er simpelthen ikke i besiddelse af en kvalitet der gør dem konkurrencedygtige på et championship. De mangler simpelthen et gear eller to, og der er nok en god grund til, at Simon først har kvalificeret sine 2 deltagere på dette års championship i december måned, hvor alle tophundene ikke mere deltager på prøverne, fordi de, på dette tidspunkt allerede, er kvalificerede.

Hjemme igen fra Cocker Spaniel Championship

(torsdag den 19.01.12) I går aftes kl. 18.45 landede vi i Billund lufthavn, efter jeg, og 5 andre Spanielfolk, havde været i England for at overvære The Cocker Championship 2012 på Conholt Estate. Et fremragende championship, som virkelig satte en meget tyk streg under hvorfor Cockernes popularitet bare stiger og stiger. Første dagen foregik i højskov med et til tider meget hårdt brombærterræn, som virkelig fik skilt “fårene fra bukkene”. Anden dagen derimod foregik i åbent brakareal. Vildtmængden var meget fin, og det var kun få steder, hvor der blev lettet mange fugle ellers skulle de fleste arbejde for at producere fugl. Den meget høje standard vises ved, at 35 hunde var kvalificeret, afbud fra 4 løbske tæver, sådan at 31 hunde startede. 8 hunde udgik på 1. dagen. Kun 4 på 2. dagen, men 6 hunde gennemførte begge slip dog uden at opnå præmiering. Ialt kunne præmieres 13 hunde med 4 vinderplaceringer og 9 x bestået. Vinder for andet år i træk blev, helt fortjent, supertæven F.T.Ch. Heolybwich Fatty, ejet og ført af Ben Randall (se billede). 2. vinder, også for andet år i træk, blev F.T.Ch. Chyknell Iris, ejet af Joe Shotton og ført af Ian Openshaw. Nøjagtigt som på A.V. Championshippet kunne de 4 dommere, højst overraskende, blive enige om præmierækken uden run-off. Super.
Højdepunkter var der mange af, men hvad der gjorde størst indtryk på mig var følgende:
F.T.Ch. Maesydderwen Saucy’s 1. slip i hårde brombær, hvor hun gik fremragende. Hun måtte dog udgå i 2. slip, hvor hun slet ikke gik op til niveauet fra 1. slip, og hun lagde også en kanin på vej hjem.
Fatty’s (vinderens) 2. slip smadrede fuldstændig konkurrenterne, hvor hun gik overdådigt, hvor Ben Randall (ejer/fører) udtalte, da han kom tilbage i kæden, at det var det bedste slip han nogensinde havde haft med nogle af sine hunde.
Tiptopjack Dime’s 2. slip hvor han fløj rundt i terrænet, og afsluttede med at bringe en løber. Det var højst overraskende, at Dime kun opnåede et bestået.
Tiptopjack Sixpence’s 2. slip, hvor hun, efter en lidt sløv start, pludselig vågnede op hvorefter gaspedalen virkelig blev trykket i bund med en fart og stil der nærmest tog vejret fra os. Hun blev, nok grundet dette slip “guns choice” + fik yderligere et bestået efter et 1. slip på middel niveau.
F.T.Ch. Mallowdale Midge’s 1. slip i meget hårde brombær, hvor hun, på trods af sin meget lille og spinkle størrelse, fuldstændig smadrede terrænet. Mange havde forventet Midge helt i top, men meget overraskende fik hun kun et bestået.
F.T.Ch. Chyknell Iris 1. slip i hårde brombær, hvor terrænet virkelig blev lagt ned, og hun sluttede af med at hente en lang løber i skoven. Iris havde et 2. slip som slet ikke var på niveau med hendes første, og det var derfor noget overraskende, at hun opnåede en 2. vinder.
Ellers blev championshippet igen en understregning af Openshaws fantastiske indflydelse. Ian og Wendy havde tilsammen kvalificeret 9 hunde, hvoraf de 5 kom i præmierækken (2. og 3. vinder samt 3 x bestået), men mon ikke de gerne ville have byttet disse resultater ud med en 1. vinder. Fatty’s var dog umulig at nå, idet hun simpelthen var i en klasse for sig selv.
Jeg vil selvfølgelig skrive en længere reportage fra begivenheden i F.T. Spaniel & Jæger nr. 2/2012, men indtil da, kan du downloade det samlede resultat her, hvor jeg har skrevet hvordan det gik de enkelte hunde: Eng Cocker champ. 20#A215DA

The Cocker Spaniel Championship 2012

(fredag den 13.01.12) På mandag og tirsdag den 16. og 17. januar foregår The Cocker Championship i England. Nøjagtigt, som med det lige afholdte A.V. Championship, er dette årets absolutte topbegivenhed i Cocker verdenen. Jeg vil desværre ikke selv kunne opdatere her på hjemmesiden, hvordan det går undervejs, idet jeg selv, sammen med 5 andre, rejser til England for at overvære begivenheden. Vi rejser i morgen tidlig (lørdag) og er først hjemme igen onsdag aften den 18. januar. Herefter vil jeg selvfølgelig bringe nyt om begivenheden, ligesom der vil komme en reportage i F.T. Spaniel & Jæger. Indtil da vedhæfter jeg startlisten, dog skal jeg gøre opmærksom på, at de 4 katalognumre 31-32-33-34, kan have anderledes rækkefølge i det officielle program. Dette fordi, at selve lodtrækningen foregik 16. december 2011, og efterfølgende har der været afholdt 4 vinderklasser i England, som også kvalificerer, og de 4 hunde jeg har nævnt er vinderne af disse 4 prøver i den rækkefølge prøverne er afholdt. Rækkefølgen i det endelige program bliver dog som hundene er tilmeldt, og derfor kan der være en forskel. Katalognumrene fra 1-30 er dog som det officielle program.
Eng Cocker champ. 2012

A.V. Spaniel Championship 2012 – resultat

(onsdag den 11.01.12) Engelsk A.V. Spaniel Championship sluttede i dag kl. 12.00. Formiddagen blev brugt til, at de sidste 7 hunde fik deres 2. slip, og af dem røg de 3 ud, hvilket betød, at 17 hunde gennemførte begge slip uden at være ude. Der var derfor meget stor spænding, da de 4 dommere trak sig tilbage for at konferere og gennemgå deres dommerbøger. Sensationelt, og iflg. hvad jeg kan huske, for første gang, meddelte dommerne herefter, at der overhovedet ikke var brug for run-off, og prøven var derfor slut, de 4 dommere var blevet enige om placeringerne uden overhovedet, at skulle se nogle hunde igen. Det er super, at resultatet iflg. dommerbøgerne er så klart, at der overhovedet ikke var uenighed om nogen af placeringerne. Efter en lang ventetid, blev der under præmieroverrækkelsen afsløret flg. resultat:
Mr A Whitehouse’s FTCh Doncaster Star WINNER (se billede)
Mr E Scott’s FTCh Broomfield Rosie 2nd Place
Mr D Templar’s FTCh Clearmeadow Flash of Countryways 3rd Place
Duke of Buccleuch’s Int FTCh Buccleuch Jazz 4th Place
Mr D Rayner’s FTCh Woodash Ignition D of M
Mr J Potter’s FTCh Rytex Rhino D of M
Mr A Badger’s Glanhowy Peach Melba D of M
Mr G Veasey’s FTC Badger of the Valley D of M
Mr I English’s Helmsway Halo D of M
Mr D Rayner’s Halaze Oh Boy of Woodash D of M
Mr B Randall’s FTCh Beggarbush Poppit D of M
Mr R Bramwell’s Finno Sam of Rowansbourne D of M
Mr D Donnelly’s Int FTCh Skronedale Romulus D of M
Mr A Platt’s Minscafell Blossom D of M
Mr A Ladyman’s FTCh Rosebay Camille D of M
Mr A Patterson’s Regal Quest D of M
Mr J Edwards’s Edwardiana Blossom D of M

Et fantastisk resultat for Andy Whitehouse (bror til Mark Whitehouse), som faktisk er forholdsvis ny på markprøvescenen, og F.T.Ch. Doncaster Star er faktisk den første hund han har trænet og ført til championat. At Star var i topform, burde mange have været klar  over, fordi hun faktisk var den sidste hund som kvalificerede sig til championshippet, ved at vinde den sidste markprøve inden Mesterskabet. En prøve som i øvrigt gjorde hende til F.T.Ch.
For Eddie Scott var det igen lige ved og næsten, og hans tæve Rosie har tidligere været 2. vinder (2008) og 4. vinder (2009) på championshippet. Eddie har tidligere vundet Engelsk Cocker Championship og Irsk A.V. Spaniel Championship, men mangler altså stadig at vinder dette Mesterskab.
Bedste hanhund på championshippet blev Dave Templar og hans sort/hvide hanhund F.T.Ch. Clearmeadow Flash of Countryways. Flash har jeg tidligere omtalt her i disse spalter, fordi han var den eneste hund, som inden championshippet, havde vundet 2 prøver i 2011. Der ligger nok et travlt forår for Flash, idet det må formodes, at han fra nu af, vil blive en endog meget eftertragtet avlshan.
F.T.Ch. Buccleuch Jazz og David Lisett gjorde det igen, men gentage deres triumf fra 2010, hvor parret vandt, kunne de ikke, men stadig et super resultat.
Der blev givet bestået til hele 13 hunde, sådan at alle hunde som gennemførte begge deres slip også blev præmieret.
Det samlede resultat og hvordan det gik de enkelte hunde på championshippet kan downloades her A.V. Champ resultat

A.V. Spaniel Championship 2012 – efter dag 2

(tirsdag den 10.01.12) Så er 2. dagen slut på engelsk A.V. Spaniel Championship. Det meget store mandefald i går er bestemt ikke fortsat i dag, idet kun 6 hunde er udgået her på 2. dagen. Man har nok stoppet lidt tidligt i dag for ikke at slutte prøven allerede efter 2 dage, idet der jo er afsat 3 dage til afprøvningen. Der er stadig 20 hunde inde i prøven, men endnu er der ingen meldinger om, hvor mange af disse, som endnu ikke har været i 2. slip. Et forsigtigt gæt fra min side må være, at katalog numre fra 50 og opefter, stadig mangler 2. slip. Meldingerne lyder på, at mange hunde i går, udgik på at gå forbi fugl og på problemer med apporteringerne. De første billeder jeg har set fra Championshippet ligner, at terrænet er let, vissent græs i ca. knæhøjde, og det kan være en af årsagerne til, at førerne måske har undervurderet terrænet, og derfor gået for hurtigt frem. I går manglede de sidste 4 ulige numre, at komme ind i deres første slip, hvor imod man blandt de lige numre nåede alle hunde igennem. Nøjagtigt som i går vedlægges liste som PDF fil. Hunde med blå skrift er udgået på 1. dagen. Hunde med rød skrift er udgået på 2. dagen og hunde med sort skrift er stadig i prøven: A.V. Champ efter dag 2

A.V. Spaniel Championship 2012 – efter dag 1

(mandag den 09.01.12) Så er 1. dagen overstået på Det Engelske Springer Spaniel Championship, og hvilket mandefald. 60 hunde var tilmeldt/kvalificeret, 4 hunde har meldt afbud, sådan at der startede 56 hunde i morges. Hele 30 hunde er udgået på dag 1, hvilket er meget voldsomt. 2 hunde er endnu ikke afprøvet, hvilket vil sige man har fået afprøvet hele 54 hunde på 1. dagen, hvilket er utrolig flot. En ting er sikkert, fuglene må have være til stede. Der er endnu ingen meldinger om standarden og prøven generelt, men enten har dommerne været meget hårde eller også har hundene ikke helt levet op til forventningerne, idet et “mandefald” på over 50% er rigtig meget i 1. runde.
Vedlagt PDF fil med liste over udgåede – resterende hunde. Hunde skrevet med blå er dem som er udgået. Hunde skrevet med sort er dem som er videre: A.V. Champ efter dag 1

Det Engelske A.V. Spaniel Championship 2012

(lørdag den 07.01.12) På mandag, tirsdag og onsdag den 9.-10.-11. januar afholdes topbegivenheden over dem alle, når vi taler om F.T. Springer Spaniels på verdensplan, nemlig Det Engelske A.V. Spaniels Championship 2012. Championshippet foregår på Wormegay Estate i Norfolk, og der er på forhånd lagt op til et af de mest spændende championship i mange år, idet sæsonen i England har vist, at alle kan slå alle. Iflg. de lister jeg er i besiddelse af, har kun en hund formået at vinde 2 prøver i år, resten af de kvalificerende vinderklasseprøver er vundet af nye hunde hver gang, det er også nok grunden til, at ingen tør spå om udfaldet på forhånd, og der kan slet ikke herske tvivl om, at heldet kommer til at betyde rigtig meget. Jeg har hørt fra flere englændere, at man er lidt skeptisk over stedet det afholdes. Man er ikke bange for om fuglene er der, for Wormegay er kendt for at have rigtig mange fugle, men man frygter mere for terrænet, som efter sigende skulle være meget åbent, uden det fornødne bunddække, og når vi taler om, at der skal afprøves 60 toptunede Springere, så kan det blive et problem. Vi må håbe, at skeptikerne ikke får ret, og alt forløber perfekt. Jeg vil prøve, om jeg kan komme til at få information omkring de enkelte dage, sådan jeg kan opdatere her på siden, efter hver konkurrencedag. Indtil prøven kan du se deltagerliste på vedlagte PDF fil: A.V. Champ 2012