Fuglevig Tweed

Tweed er af eget opdræt og blev født den 20.07.15. Vi har importeret begge Tweeds forældre fra en af Englands absolut førende Cocker kenneler.
Tweed er lidt unik, idet han er fra 3. kuld efter Nick og Winnie, og han er den hidtil eneste røde hvalp efter disse 2 forældre.
Alene Tweeds unikke stamtavle gør, at vi har meget store forventninger til ham i fremtiden og kommer han til at holde, hvad hans stamtavle lover, vil han komme til at indgå i avlen af vore fremtidige FT Cocker avl.
Tweed er blevet 7 måneder gammel og jeg er begyndt træningen af ham. Det er utroligt som han ligner sin far (Nick), ikke kun i udseende men også i væremåde. Han bliver helt sikkert en ny “Mr. Cool”, som jeg altid har kaldt Nick. Det er samtidig rigtig meget gang i Tweed og han er ikke bange for nogen som helst, men tager alt nyt i stiv arm. Han er samtidig fuldstændig apporteringsgal (forstået positivt) og jeg glæder mig rigtig meget til fortsættelsen.

I skrivende stund er Tweed nu næsten 10 mdr. og han udvikler sig stadig i en meget positiv retning. Han er enorm speedy og hurtig og dette kombineret med et fantastisk tænd og sluk temperament gør ham virkelig til en meget stor fornøjelse at træne. Det ene øjeblik kan han eksplodere, når man sender ham, for det næste øjeblik, at sidde fuldstændig stille og roligt og se på andre hunde arbejde. I mine øjne tegner han virkelig til at blive en tophund, og hans træning vil selvfølgelig fortsætte med håbet om, han kan prøve at komme lidt med på jagt sidst på året.

2016
Tweed første jagtsæson, startede lidt mærkeligt, idet han fik et problem jeg slet ikke havde forventet. De første gange han fik kontakt med færten af fasan sprang han nærmest tilbage og turde ikke gå på. Problemet blev dog løst ved, at jeg gang på gang satte ham for fugl, og til sidst fandt han ud af, hvad jeg krævede af ham, og han begyndte virkelig at gå på, hvor han udspillede hele sit kæmpe talent efterhånden som sæsonen skred frem. Tweed er en fremragende vildtfinder og super apportør, som altid vil arbejde uanset forhold og samtidig har han den ro og det overblik der gør, at han evner at holde kontakt til mig. I løbet af sæsonen er der blevet skudt en del fasaner over ham, og han har endnu aldrig knaldapporteret eller gået af hånd i søget. Da vi nåede frem til december måned, var jeg så tilfreds med ham, at jeg tilmeldte ham en åben klasse markprøve, da han kun var 17 mdr. gammel, hvilket er første gang jeg nogensinde har gjort i mine 30 år på markprøver. Prøven foregik på Ormstrup Gods i Midtjylland. Et fremragende terræn, men i december måned er der selvfølgelig ikke så meget bunddække tilbage, og det betød fasanerne løb fremad i stedet for at trykke. Dette problem havde Tweed ikke prøvet før, og det betød, at han for første gang nogensinde, begyndte at trække fremad, for at få fat i fasanerne. Jeg valgte selv at trække ham inden dommeren skred ind. På prøven udgik faktisk samtlige deltagende hunde. Jeg fik trænet dette problem væk, og meldte Tweed igen til sæsonens sidste åben klasse markprøve, som foregik den 18. januar på Gavnø Gods på Sjælland. På prøven gik Tweed fremragende, og især hans 2. slip, var helt i top. Han endte derfor som 4. vinder (se billede), og prøvens 3. bedste hund, idet der ikke blev udnævnt nogen 1. vinder. Tweed var yngste deltager og blev altså kvalificeret til vinderklassen på markprøver kun 18 måneder gammel – et meget tilfredsstillende resultat, og jeg ser nu frem til at føre ham på vinderklasser i 2017 sæsonen, og jeg vil samtidig ikke lægge skjul på, at jeg har meget store forventninger til ham.

2017
At andre også har fået øjnene op for Tweed og hans talenter, blev bevist af, at Tweed havde sin første tæve til parring i februar måned, og det bliver rigtig spændende at se hans første hvalpe. Jeg har jo selv planer om, at han skal parre Star i starten af 2018, og har selvfølgelig store forventninger til ham, også som avlshan.

Da jagt- & markprøvesæsonen startede 2017, havde jeg som tidligere nævnt store forventninger til Tweed, men havde nok samtidig glemt, at han endnu var meget ung og i aller højeste grad manglede erfaring. Dette blev tydeligt allerede på den første vinderklasse markprøve jeg deltog på med ham (1. oktober). Han virkede på en eller anden måde trykket over al hurlumhejen på prøven, og gav slet i gas, som han plejer at gøre. Han rendte bare rundt og kiggede på mig hele tiden. Efter et sløvt 1. slip, valgte jeg selv at trække ham i 2. slip, da han stort set ikke ville gå fra mig. Efter denne meget overraskende udvikling, valgte jeg efterfølgende, at afmelde ham fra flere prøver i oktober måned, for at træne ham yderligere og give ham mere erfaring.
Tweeds næste prøve blev derfor først en Cocker vinderklasse på Møllerup Gods den 7. november. I forhold til hans første prøve, gik det her noget bedre, men når man kender Tweed og ved hvilken enorm speed og power han normalt går med, var han  stadig ikke oppe i gear. Han gennemførte dog prøven og fik “et bestået”, hvilket var helt OK i forhold til hans præstation. På samme prøve blev jeg i øvrigt 3. vinder med Star (se billede).
Tweed næste prøve blev Cocker vinderklasse på Estruplund den 16.11.17. Træningen op til prøven var lidt mærkelig, fordi Tweed gav stadig fuld gas under træningen og på jagterne, men jeg turde ikke rigtig gå til ham rent lydighedsmæssigt, på baggrund af de 2 tidligere prøver, hvor han ikke havde givet maksimal gas. Tweed skulle starte i et terræn med helt åben skovbund, hvor der kun lå visne blade. Straks jeg startede ham, var han meget hurtigt oppe i fuld speed og jeg gik faktisk bag ham og nød hvad jeg så, for endelig viste han sit kæmpe potentiale. Problemet var dog, at der ikke var noget vildt. Efter et søg på 15-20 minutter begyndte der hos makkerhunden på modsatte side, at komme noget godt terræn, der kunne indeholde fugle, og efter et stykke tid begyndte Tweed at trække over mod dette terræn, fordi hans terræn stadig var helt åbent skovbund. I starten kunne jeg holde ham, men efter kort tid lystrede han ikke vendefløjten mere, og jeg røg selvfølgelig ud. Selv om det var ærgerligt han udgik, var det dog yderst tilfredsstillende at se, at Tweed endelig på en markprøve, kom op i det gear, han normalt altid går i. Denne prøve blev samtidig også sidste markprøve for Tweed i 2017. Han havde været på 3 vinderklasse markprøver og fået 1 x bestået. Ud fra mine forventninger og i forhold til hans talent et alt for magert udbytte, men set i forhold til hans alder og erfaring et ok resultat. Tweed bliver 3 år gammel i juli 2018, og jeg ser frem til sæsonen 2018, for her burde han slå til – jeg glæder mig !!!

Omkring Tweeds karriere som avlshund havde han yderligere et par parringer i 2017, og i starten af 2018 har han parret vor egen supertæve Maesydderwen Seren of Tembokali ligesom en anden tæve af god afstamning har været til parring. Jeg er meget spændt på at se hans hvalpe, når de er gamle nok til at komme frem (billedet til ventre viser et af Tweeds kuld), og i hvert fald vort eget kuld efter ham og Star kommer vi til at følge med træninger her hos os.

Du kan orientere dig om Tweeds fremragende stamtavle her: Tweed stamtavle

Tweed jager 9,5 mdr. b Tweed jager 9,5 mdr. d Tweed jager 9,5 mdr. e Tweed jager 9,5 mdr. a