Ludi og Pax

Min første Labrador købte jeg i september måned 1979. Hans navn var Schelenborg Ludi, og han var hvad man i dag vil betegne som udstillingsopdræt, selv om hans forfædre alle blev brugt som jagthunde. Ludi var selvfølgelig noget helt specielt for mig, idet han jo var den første, og det var Ludi som var skyld i, at jeg involverede mig så meget i Labradors. Ludi var ligeledes hunden der gjorde, at jeg tog jagttegn, ligesom han var den første hund jeg deltog med på opsamling på bl.a. Brahetrolleborg Gods først i 1980’erne.
Ludi blev aldrig den store stjerne, men blev dog ført lidt på test og deltog også på udstillinger. På test bestod han brugsprøve, og opnåede en 2. præmie i åben kl., ligesom han også opnåede 2. præmie på udstilling. Men jeg har dog meget at takke Ludi for, og han var en pragtfuld familiehund som også var brugbar på jagt. Ludi måtte desværre aflives 9 år gammel i 1988.

Min næste hund blev Rønningesøgårds Fimbul, i dagligdagen kaldet “Pax”. Pax blev født den 29.11.81 og var ud af noget af det bedste “dualpurpose” blod man kunne opdrive, på daværende tidspunkt, og bl.a. hans far, International Champion Ballyduff Flint, er en af de smukkeste hanhunde jeg nogensinde har set. Flint var ligeledes en udemærket jagthund, som jeg havde fornøjelsen af at apportere sammen med på adskillige jagter.
Pax blev da også på alle områder en udemærket hund for mig, og han levede op til dual-purpose tanken ved at kunne gøre sig gældende både på udstillinger og prøver, ligesom han var en god apportør på alle de opsamlinger jeg kom på. Pax var virkelig hunden som gav mig “et spark” opad i hierakiet.
Pax vandt flere unghundeklasser på udstillinger, ligesom han opnåede en 1. præmie på åben klasse test. Med ham, prøvede jeg også første gang at deltage på en markprøve (rigtig jagtprøve), og selvom det kun var en uofficiel en af slagsen (dengang C-prøver) opnåede han da også en 1. præmie her. Pax var også den første af mine hanhunde, som blev brugt i avlen, og han blev far til 2-3 kuld hvalpe.
Pax var mig i mange år en rigtig god jagthund og det var også ham som tændte mig for det at konkurrere på test og markprøver, og med ham blev jeg fast apportør på bl.a. Fænø Gods, og det var her jeg første gang oplevede de såkaldte “formel 1 Labradors”. Det var i 1984, og selv om Pax var en rigtig god apportør, kunne jeg godt se, at hvis jeg skulle videre med jagt og markprøver, blev jeg nød til at tage springet, og gå over til de rendyrkede jagtlabradors, men jeg havde mange rigtig gode jagtoplevelser med Pax, og han forblev, indtil sin død, mig en rigtig god følgesvend. Pax døde i 1993.