Nyheder udland 2013

Fantastiske Joe Shotton

Chyknell Redwing(fredag 20.12.13) Så har han gjort det igen, Joe Shotton, som bliver ufattelige 90 år her i foråret 2014, har igen slået til med en af sine Chyknell Cockere. I går afholdte Midland Counties en novice (åben klasse) markprøve og 1. vinder blev Chyknell Redwing (FTCh Chyknell Gold Star – Chyknell Curlew) trænet af Ian Openshaw, ført af Steve Brewer men ejet af Joe Shotton. Joe har ellers lige indtil sidste år, selv ført flere af sine hunde, men Joe har ikke haft det så godt på det sidste, hvorfor føringen var overladt til Steve Brewer. Det er sagt mange gange før, at nu må Joe være så gammel, at han ikke mere kan føre sine hunde, men en ting er sikkert, man skal aldrig sige aldrig, så hvis Joe endnu engang blot har den mindste mulighed for at kæmpe sig tilbage, så er jeg sikker på han vil prøve igen. Fantastisk.

Comeback til Peter Jones

(mandag 09.12.13) Peter Jones er manden bag den verdensberømte walisiske Cocker kennel Maesydderwen. Peter er med undtagelse af Ian Openshaw, den mest succesrige Cocker træner og fører nogensinde, idet han har ført mere end 25 Cockere frem til FTCh. og han har været kolosal succesrig opdrætter samtidig. Peter startede med at gå på markprøver helt tilbage i 1984 og han har faktisk sat en meget imponerede rekord, idet han i årene fra 1985 og frem til 2010 (26 år i træk) har formået at kvalificere en af sine hunde til The English Cocker Championship (kræver en 1. vinder i vinderklassen). Det var derfor meget bemærkelsesværdigt, at Peter ikke har været kvalificeret til deltagelse på championshippet de sidste 3 år (2011, 2012 og 2013). Mange har derfor troet, at Peter var “over the hill” og begrundelsen var nok, at mange mente at han måske var blevet for gammel for alle vidste, at han stadig førte sine Maesydderwen hunde, men han har bare ikke vundet nogle vinderklasser indenfor de sidste 3 år. Dette blev der lavet om på i lørdags på Pembrokeshire open Cocker, for her blev den brune hanhund Maesydderwen Scamp 1. vinder ejet og ført af Peter Jones. Jeg skal selv overvære The Cocker Championship 2014, den 15. og 16. januar oppe på Queensberry Estate i Skotland, og jeg glæder mig allerede til gensynet med en af de dygtigste Cockertrænere og -førere nogensinde. Spændende at se om Scamp har de kvaliteter der skal til for at gøre sig gældende.

FTCh nr. 100

Mallowdale Music(tirsdag den 03.12.13) I går blev Spanielverdenen vidner til en enestående rekord, som, med garanti aldrig nogensinde bliver overgået, idet Ian Openshaw vandt en Cocker vinderklasse i England med Mallowdale Music of Tiptopjack (billedet). Sejren betød, at Music blev FTCh, og det var samtidig champion nr. 100, som Ian Openshaw har ført frem. De 100 champions er nået med 3 forskellige racer, nemlig Labradors, Springer Spaniels og Cocker Spaniels og er et resultat som vil stå til evighed og som ingen nogensinde blot vil komme i nærheden af, idet ingen andre har ført mere end 30 champions frem. Mallowdale Music er i øvrigt ejet af Nigel Partiss, og selv om Ian har trænet Music fra starten, så var det med Nigel som fører, at Music opnåede sin første sejr i december 2012. Jeg er sikker på, at Nigel som en gestus overfor Ian, har ladet ham fører Music, så Ian kunne opnå dette enestående resultat. Det siger også sig selv, at Music nu også er kvalificeret til Cocker Championshippet, så må vi se hvem der fører hende her, men mit gæt er, at det bliver Nigel selv.

2 Cocker vinderklasser på 1 dag

Poolgreen Farlow Ben(tirsdag 26.11.13) I dag har der i England været afholdt 2 Cocker vinderklasser. Welsh and English Counties Cocker open blev vundet af endnu en gammel kending nemlig FTCh Poolgreen Farlow Ben (billedet) ført af Will Clulee. Will har i øvrigt haft stor succes på Cocker prøverne i år, idet han udover Farlow Ben også har kvalificeret 2 nye tæver, nemlig Rowston Socks og Rowston Snooty, til Cocker Championshippet. Snooty har endda vundet 2 prøver, og er så samtidig blevet FTCh.
Den anden vinderklasse i dag var Kintbury open Cocker og her blev der ikke givet nogen 1. vinder, men FTCh Wetlands Spice of Leeglen, fører Graham West, blev 2. vinder og bedste hund, men dette kvalificerer ikke til Cocker Championshippet, da det, som bekendt kræver en 1. vinder.

FTCh Helmsway Honey

Helmsway Honey-kopi(lørdag 16.11.13) Når vi taler om avl, er det meget tit, at man fokuserer mest på hannerne, hvilket faktisk er en kæmpe fejl, fordi alle succesrige opdrættere igen og igen gør opmærksom på, at tævelinie eller mødrene generelt har en kæmpe betydning, og måske langt større betydning end hannerne. Den megen fokus på hannerne skyldes nok, at hvis en hanhund først bliver brugt i avlen, vil han bliver far til langt flere hvalpe end en tæve vil kunne nå at blive, idet langt de fleste tæver måske kun får 4-5 kuld hvalpe. Det er også derfor det er ekstra bemærkelsesværdigt, når en tæve lige pludselig viser sig at være en endog fremragende avlstæve, og et godt eksempel her på er springertæven FTCh Helmsway Honey (billede), som er opdrættet, ejet og ført af Ian English, England. Lige nu afvikles der mængder af vinderklassemarkprøver i England, og som bekendt giver en 1. vinder på en af disse adgang til det engelske championship i januar måned. Lige nu er der kvalificeret 35 hunde, og meget bemærkelsesværdigt har 4 afkom efter Honey på nuværende tidspunkt kvalificeret sig, og disse 4 afkom med Honey som mor, er med 3 forskellige hanner som far. Det må siges, at Honey viderefører hendes mors fantastiske avlsegenskaber. De 4 afkom efter Honey er følgende: FTCh Helmsway Henry (far FTCh Maesyronen Markettrader), Helmsway Heat (far FTCh Clangregor Albammach of Biteabout), FTCh Helmsway Hope (far FTCh Edwardiana Rob) og Helmsway Honeysuckle (far FTCh Clangregor Albammach of Biteabout).

FTCh Mallowdale Midge

Mallowdale Midge(fredag 01.11.13) Man fristes næsten til at sige – SELVFØLGELIG – blev supertæven FTCh Mallowdale Midge (ejet af Jack Healy og ført af Ian Openshaw), også kvalificeret til Det Engelske Cocker Championship i januar 2014, fordi hun i dag vandt Strathmore Open Cocker. I mine øjne er Mallowdale Midge den bedste Cocker jeg nogensinde har set, og hvis hun undgår selv at lave fejl på en prøve, vil jeg betegne hende som uslåelig, for hendes søg er simpelthen en klasse over alle sin konkurrenter uanset terræntype. Hvis nogen kan betegnes som “outstanding” er det hende. Jeg har selv set hende på de 2 sidste championships, og hun havde vundet begge suverænt, hvis det ikke lige var for et par dumme fejl begge gange. Hun er i mine øjne den åbenlyse favorit den 15. og 16. januar 2014 på Buccleuch.

Hun gør det fandme igen – enestående resultat!!!

Midge 2(torsdag 31.10.13) I dag er der i det sydvestlige Skotland blev afholdt en Cocker vinderklasse og helt utroligt blev prøven vundet af supertæven over dem alle, F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, ejet af Nigel Partiss og ført af Ian Openshaw. Det der gør dette resultat enestående er, at det er 6. år i træk, at Midge (som Brook Furlong kaldes) kvalificerer sig til The Cocker Championship og hun er i den sammenhæng kun 7 år gammel. Til championshippet i januar 2009 debuterede Midge efter en fantastisk debutsæson i 2008 hvor hun blev champion inden hun var 16 måneder og samtidig blev årets mest vindende Cocker i England. De 5 efterfølgende år, har Midge kvalificeret sig ved deltagelse på kun 1 markprøve som hun så vinder. Udover egne resultater har Midge også allerede vist sig som en fremragende avlstæve, hvor hun er mor til 2 champions som begge har været kvalificeret til championshippet de 2 sidste år og til championshippet i januar 2014, er nu kvalificeret ialt 10 hunde. Her iblandt er Midge selv, og 2 af hendes børn er også allerede kvalificerede, og ja, Midge er samtidig mor til min Nick.

“Carl is back”

Carl Colclough(mandag 28.10.13) Der har i snart en del år været meget stille omkring en af de dygtigste og mest succesrige spanieltrænere/-førere på de britiske øer, nemlig Carl Colclough. Carl er manden bag den verdensberømte kennel Parkbreck, og han har haft nærmest utallige successer bag sig både med Cockere og Springere. Carl er således manden bag springerne FTCh Badgercourt Moss og FTCh Readhead Riley for at nævne enkelte, men Carl har også haft enorm succes med Cockerne, hvor han 2 gange har vundet Det Engelske Cocker Championship. Imidlertid rendte Carl ind i private problemer for ca. 10 år siden, og mange havde spået, at han aldrig ville komme tilbage til Spanielmarkprøverne igen. Men i sidste sæson, førte han igen et par hunde, samtidig med han genoptog sin dommergerning. På Cocker Championshippet i januar 2013 (hvor billedet er fra) mødte han op som tilskuer, og at han åbenbart er helt tilbage igen, blev bevist i dag, da The Kennel Club afholdte en Cocker  vinderklasse, hvor Carl vandt med den sort/hvide Cockerhan Chyknell Eagle of Mullenscote (FTCh Mallowdale Gun – FTCh Chyknell Hidie), ejet af Howard Kirby, men altså ført af Carl. Det bliver spændende at se om Carl også fører Eagle på Cocker Championshippet i januar måned.

FTCh nr. 99

Hollydrive Kurt 2(tirsdag 22.10.13) Hollydrive Kurt ført af Ian Openshaw har i dag vundet endnu en vinderklasse markprøve i England, og efter kun af være ført på 3 markprøver i England (2 x 1. vinder – 1 x 2. vinder), kan Kurt nu kalde sig International Field Trial Champion. Et fantastisk resultat, og Kurt var samtidig Ian Openshaws FTCh nr. 99. Et helt overdådigt tal, som aldrig nogen sinde bliver overgået af andre endsige blot kommer i nærheden af. Det er et helt enestående resultat. Spændingen er nu, hvilken hund bliver Ian’s FTCh nr. 100. Jeg vil tage væddemål på, at det kommer til at ske inden længe, og det bliver formodentlig med en Cocker.

Endnu mere succes til Eddie Scott

Eddie Scott(mandag 21.10.13) Jeg har tidligere omtalt, at Eddie Scott efter at have vundet The Springer Spaniel Championship i januar måned, har fortsat sine succes og bl.a. kvalificeret sin forsvarende mester FTCh Broomfield Rosetta samt FTCh Broomfield Annie til næste championship, og sandelig om ikke Eddie i fredags vandt endnu en vinderklasse markprøve, og denne gang med en helt ny hund, igen af eget opdræt, nemlig Broomfield Dee (FTCh Buccleuch Pepper – FTCh Broomfield Sunbeam). Eddie har således på nuværende tidspunkt kvalificeret 3 hunde ud af de ialt 13 som p.t. er kvalificeret. Dybt imponerende.

Hollydrive Kurt i gang i England

Hollydrive Kurt ny(mandag 21.10.13) Jeg har tidligere fortalt i disse spalter, at den meget unge og succesrige Irske Springer han IR FTCh Hollydrive Kurt var købt af Ian Openshaw og nu har Ian startet Kurt på 2 engelske vinderklasser i den forgangne uge. Hvad alle forventede er også sket for når en god og talentfuld hund kommer i hænderne på måske verdens bedste hundetræner, må det give resultater og Kurt/Ian lagde ud med at blive 2. vinder og i lørdags blev parret så 1. vinder, og kvalificerede sig til Springer Championshippet. Der vil uden tvivl ikke gå lang tid, før Kurt og Ian vinder prøve nr. 2, hvorefter Kurt også bliver champion i England, og herefter kan kaldes International Field Trial Champion. Det bliver så meget spændende at følge Kurt og Ian på Springer Championshippet i januar måned. I øvrigt kunne det se ud som om, at den meget omtalte dominans af tæverne på Springer markprøverne i England måske nu er ved at vende over til hannernes fordel. I denne sæson har der hidtil været afholdt 13 vinderklasse Springer prøver, og heraf er de 9 vundet af hanhunde, mens kun 4 er vundet af tæver. Fordelingen har i mange år, været lige omvendt, så det kan være, at for første gang siden 2001, vindes The Championship af en hanhund, og mon ikke, at  især Kurt og Ian vil være blandt de absolutte forhåndsfavoritter.

Tiptopjack Twirl

Tiptopjack Twirl(fredag 04.10.13) I onsdags den 02.10.13 afholdte The Scottish Field Trial Association en Cocker vinderklasse, og den blev vundet af en debutant på markprøver, nemlig den sorte Cocker tæve Tiptopjack Twirl. Twirl er ejet af Nigel Partiss, men ført af Wendy Openshaw, og hun er samtidig helsøster til min Nick (Tiptopjack Nickel af Fuglevig). Twirl er dog yngre end Nick, idet hun er fra januar 2011, men med nøjagtigt samme forældre (FTCh Danderw Druid – FTCh Brook Furlong of Tiptopjack). Hvordan Twirl kunne være debutant på markprøve i vinderklassen skyldes, at man har den særregel i England, at såfremt en vinderklasse ikke er fyldt op, kan begynderhunde godt få adgang. Dette kunne måske få nogen til at tro, at Twirls sejr, så var på en billig baggrund, men det var absolut ikke tilfældet, idet Wendy Openshaw også blev 2. vinder på prøven med Chyknell Dove, 3. vinder blev FTCh Kingcott Eclipes og 4. vinder Will Clulee. Twirl blev med sejren samtidig kvalificeret til The Cocker Championship i januar, og her er p.t. 4 hunde kvalificerede, heraf er de 2 helsøskende til Nick, idet Nick’s kuldsøster FTCh Tiptopjack Sixpence tidligere er kvalificeret, også med Wendy Openshaw som fører. I øvrigt har jeg en sjov historie om netop Twirl, for da Helle og jeg var på CLA Game Fair i juli 2011, gav Ian Openshaw opvisning, og her fremviste han, som en del af programmet, en 6 måneders gammel sort Cocker tæve, som han havde meget svært ved at styre. Foran mere end 1000 publikummer, sagde Ian, som modtræk til hendes ulydighed, at han ville tage hvilket som helst væddemål på, at denne lille ulydige tæve, ville blive champion indenfor de næste 2 sæsoner. Tæven var netop Twirl, og nu mangler hun altså kun “1 pind” til sit championat!!

Forrygende succes for Eddie Scott

(onsdag 02.10.13) Eddie sluttede sidste markprøvesæson i England med at vinde The English Springer Spaniel Championship, og at han har tænkt sig at fortsætte hvor han slap i sidste sæson er allerede nu blevet tydeligt for enhver. Der er tilbage i juli måned afholdt en enkelt Springer Vinderklasse på kaniner og den vandt Eddie med sin Championshipvinder FTCh Broomfield Rosetta. I går afholdte The Kennel Club endnu en vinderklasse i Scotland og igen kom Eddie øverst på skamlen, denne gang med tæven Broomfield Annie (FTCh Buccleuch Pepper- FTCh Broomfield Rosie). Sejren betød samtidig, at Annie blev FTCh og selvfølgelig kvalificerede sig til Springer Spaniel Championship i januar måned. Det må være fantastisk for Eddie, allerede her 2. oktober, at have kvalificeret 2 hunde til the championship.

Scottish Spaniel Club Cocker vinderklasse

Ffynonlas Ebony of Omachie(onsdag 02.10.13) I går afholdte The Scottish Spaniel Club en Cocker vinderklasse og den blev vundet af den sorte Cocker tæve med det forunderlige navn “Ffynonlas Ebony Of Omachie” (se billede). Er Ebony’s navn mærkeligt, så er hendes forældre velkendte hunde, nemlig hanhunden FTCh Maesydderwen Scimitar og tæven Heolybwlch Pippin. Moderen “Pippin” er kuldsøster til dobbelt championshipvinder FTCh Heolybwlch Fatty. Ebony ejes af Mike Forbes, men blev ført til sin succes af velkendte Alec Coutts, og sejren betød af Ebony dermed blev den 3. hund som blev kvalificeret til Cocker Championship i januar. Nr. 2 på prøven blev endvidere Chyknell Dove, ejet og ført af Wendy Openshaw.

Hollydrive Kurt

Hollydrive-Kurt(mandag 12.08.13) Den 31/7 (se nedenstående) skrev jeg, at Ian Openshaw og Mick Walsh havde indgået en aftale om, at den Irske springerhan Irsk FTCh Hollydrive Kurt, her i 2013, skulle flyttes midlertidigt til Ian i England, og føres på de engelske markprøver samtidig med han også ville stå til avl. Nu er der imidlertid sket nyt omkring denne aftale, idet Ian Openshaw, åbenbart er blevet så begejstret for Hollydrive Kurt, at han simpelthen har købt Kurt af Mick Walsh. Rygterne fortæller, at vi taler om et endog meget stort beløb (rygtet siger 20.000 engelske pund), som Ian har betalt Mick Walsh for Kurt, og det betyder så samtidig, at Kurt nu ejes af Ian Openshaw, vil blive ført på markprøve i hans navn, ligesom Kurt nu og i fremtiden vil stå til avl på Kennel Rytex. Meget bemærkelsesværdigt er det, at Hollydrive Kurts stamtavle overhovedet ikke indeholder Rytex blod i forvejen, og det bliver dermed første gang Ian, skal føre en hund, som ikke indholder hans egne blodlinier. Interessant, set med danske øjne, er det også, at Kurts far, Blueberry Sherbet of Commonshail, faktisk er her i Danmark hos Morten Brok. Morten købte Sherbet i Irland for 2 år siden, som færdigtrænet. Det bliver meget spændende, at følge Hollydrive Kurts videre færd i England, men jeg vil næsten garantere for, at han, ihvertfald, de næste par år, bliver den mest brugte avlshan “over there”. For dem som gerne vi se Kurt “in action” kan jeg henvise til følgende video på Youtube: www.youtube.com/watch?v=7SffaCJ5Ex0. Videoen er fra en Working Test her i foråret, som Kurt vandt. Det er Kurt som er den mest hvide hund.

Yorkshire Gundog Club Cocker open

Sixpence(lørdag 10.08.13) I går fredag afholdte Yorkshire Gundog Club sæsonens kun anden Cocker vinderklasse i England. Prøven blev vundet af en gammel kending, nemlig FTCh Tiptopjack Sixpence (billede), ejet og ført af Wendy Openshaw. Det er således 3. år i træk, at Sixpence kvalificerer sig til The Cocker Championship, og det selv om hun kun lige er fyldt 4 år. Behøver jeg at fortælle, at Sixpence selvfølgelig er kuldsøster til min hanhund Tiptopjack Nickel af Fuglevig (Nick – se hans side). Det bliver nu spændende at se, om også Nicks kuldbror, FTCh Tiptopjack Dime også kvalificerer sig for 3 år i træk, nøjagtigt som sin søster. I øvrigt forlyder det, at man også vil prøve at kvalificere moderen til de 3, FTCh Brook Furlong of Tiptopjack, og hvis det lykkes bliver det fantastiske 6. år i træk hun kvalificerer sig.

Ian Openshaw trækker igen overskrifter

Hollydrive Kurt(onsdag 31.07.13) Bedst som man troede, at Ian Openshaw havde vendt Springerne ryggen for udelukkende at koncentrere sig om Cockerne, har han smidt en bombe i Springer-verdenen, idet Ian har lavet en aftale med den meget kendte Irske opdrætter og træner Mick Walsh. Aftalen går ud på, at Micks kendte og meget unge hanhund, Irsk F.T.Ch. Hollydrive Kurt (billede sammen med Mick Walsh) i mindst kommende sæson, kommer til at stå på Ian Openshaws, kennel Rytex, og samtidig er det meningen, at Ian skal føre Kurt på engelske vinderklasse markprøver i kommende sæson. Hollydrive Kurt har allerede trukket store overskrifter i Irland, idet han i sidste sæson, blev F.T.Ch. inden han var fyldt 2 år, og samtidig har David Lisett, i dette forår, været i Irland for at parre sin championshipvinder, F.T.Ch. Buccleuch Jazz, med netop Kurt. At Kurt nu står hos Ian Openshaw vil med meget stor sandsynlighed betyde, at den i kommende sæson også vil blive engelsk F.T.Ch. (og derved international F.T.Ch.), og der kan slet ikke herske nogen tvivl om, at Kurt nu også vil blive den mest brugte avlshan i nærmeste fremtid, og så samtidig blive en afløser for Ian’s tidligere avlsmatador F.T.Ch. Clarburgh Art. Der venter Hollydrive Kurt en meget travl fremtid.

Årets første Springer vinderklasse i England

Helmsway Henry(lørdag 27.07.13) I går blev det så Springernes tur til at afholde deres første vinderklasse markprøve i England, og igen foregik det selvfølgelig på kaniner. Prøven blev vundet af hanhunden Helmsway Henry (FTCh Maesyronen Markettrader – FTCh Helmsway Honey) ført og ejet af Andy Benneth. Henry havde allerede sidste år vundet en vinderklasse, hvorfor sejren i går gjorde ham til FTCh, og samtidig kvalificerede ham til A.V. Championshippet i januar 2014. Ingen tvivl om, at Henry bliver en af de hanhunde der skal holdes øje med i fremtiden.

Årets første Cocker vinderklasse i England

Boots(torsdag 25.07.13) I går afholdte National Gamekeepers Association årets første markprøve vinderklasse for Cockere på Leadhills i Skotland. Prøven blev selvfølgelig afholdt udelukkende på kaniner, og blev vundet af hanhunden “Rollafields Redbud at Naxshivan” – dagligt kaldet “Boots” (billede). Boots er efter FTW Cheweky Safrane of Timsgarry og Rollafields Red Ruby og har derfor ikke den mest kendte stamtavle, men Boots ejer og fører er kendt for det er Andy Platt fra Nithvally kennelen. Andy er professionel hundemand fra Skotland, og han blev “verdensberømt” da han i 2008 vandt Engelsk Springer Championship med tæven FTCh Clover Amethyst. Andy har hidtil “kun” haft succes med Springere, men Boots er den første Cocker han fører frem med succes. Det bliver spændende at følge parret på Cocker Championship den 16. og 17. januar 2014, som skal afholdes næsten på Andy’s hjemmebane, nemlig Buccleuch Estate.

DVD fra Engelsk Cocker Championship 2013

Dime(søndag 17.03.13) Lige siden 1993 har jeg hvert år købt Paul French DVD’erne fra de 2  engelske Spaniel championships, og det er altid spændende at se, hvad Paul French har fået ud af optagelserne. Især Cocker Championshippet er interessant fordi jeg jo selv overværende de 2 dage fra første parket tilbage i januar 2013. Som altid giver DVD’en et rigtig godt billede af hvad der foregik, men jeg vil gerne understrege, at hvis man vil se de enkelte detaljer, og også se hvordan de enkelte hunde virkelig går, ja så er der kun en ting som tæller, og det er selv at være til stede. Hvis hele championshippet skulle gengives 100% ville det kræve en film der varede 20 timer, så derfor kan det ikke undgåes, at meget er klippet fra og udeladt, når det hele skal koges ned til 90 minutter. Jeg ved umiddelbart ikke grunden, men det er også meget svært på en DVD og få det rigtige indtryk af, hvordan de enkelte hunde arbejder. Når man ser det live, er der tydelige forskelle mellem hvordan de enkelte hunde jager i terrænet, og denne forskel kommer desværre ikke til udtryk på en film. Her kan bl.a. nævnes Mallowdale Midges 2. slip, som i “live-versionen” var fantastisk, hvor imod det i “film-versionen” ikke virke ekstraordinært. Det samme gælder vinderen, Moelfamau Griffons 1. slip, her er der klippet meget fra, så man slet ikke ser, hvor lang tid han fik, for at få sin første apportering hjem. Og sådan kan jeg blive ved at nævne enkelte situationer, som måske har sat sig fast i ens egen hukommelse, men som ikke fremkommer på DVD’en.  Jeg vil dog stadig mene, at det bedste alternativ til selv at være til stede, er at købe DVD’en, og jeg kan kun anbefale interesserede, at gå ind på Paul French hjemmeside og bestille filmen.

Engelsk Cocker Spaniel Championship 2013

(søndag 20.01.13) Så er jeg hjemvendt fra et fantastisk Cocker Championship i England. Sandringham er kendt for at være et drømmested rent jagt/hunde/prøvemæssigt, og dette blev endnu engang understreget. Under de værst tænkelige forhold (20 cm sne og 10 graders frost) var vildtet til stede ikke kun antalsmæssigt, men også i en variation, som nok ingen andre steder kan hamle op med. Foruden fasaner, agerhøns, harer, kaniner og duer i store mængder, lyver jeg ikke, når jeg fortæller, at der blev lettet mindst 50 snepper over de 2 dage, heraf vil jeg gætte på, at der blev skudt mindst 25 over hundene. Området, hvor championshippet blev afholdt i, måtte have været et drømmeterræn, for vi talte om bregner med passager af brombær og tjørnebuske. Dette drømmeterræn var dog delvist ødelagt af store snemængder som var faldet i de sidste døgn op til championshippet. Dette gjorde, at terrænet var mast sammen og dette betød meget vanskelige forhold for de små Cockere, for under sneen var efterladt lommer, hvor vildtet virkelig kunne trykke, hvilke det bestemt også gjorde. Under sådanne forhold skulle man tro, at rigtig mange hunde ville udgå på at gå forbi vildt, men nej, den generelle kvalitet blandt hundene var ekstrem høj, måske den højeste, som endnu er set, for kun 2 hunde ud af 33 startende, udgik på at gå forbi fugl. Blandt disse 2, var sensationelt de sidste 2 års vinder F.T.Ch. Heolybwlch Fatty, hvor en chokerende Ben Randall og Fatty, måtte forlade selskabet efter kun at have været inde 5 minutter i deres første slip. Hundene gik, som nævnt, fantastisk, og de havde kun problemer, når skytterne skød selvudløsende fugle, som hundene ikke havde mulighed for at markere. Flere af disse fugle forsvandt ned i den dybe sne, og dette betød, at mange førere måtte handle kraftigt, for at få fuglene hjem. Den ekstremt høje kvalitet blev understreget af, at hele 19 hunde, ud af de 33 startende, i sidste ende blev præmieret. Efter 2 dage, med fantastisk hundearbejde, turde ingen gætte på vinderen, og slet ikke efter dommerne havde meddelt, at der ikke var brug for run-off. Rigtig mange hunde havde lavet ypperligt arbejde, men næsten alle hunde havde også måtte bøvle lidt med 1 eller 2 apporteringer. Nu har jeg gået på markprøver i 25 år, både som deltager, tilskuer og dommer og jeg har aldrig oplevet før, at efter man havde nævnt de præmierede hunde bagfra, altså med 15 hunde, som fik bestået, og herefter 4. – 3. og 2. vinder, at man så stadig ikke kunne finde ud af hvem som er 1. vinder. Det var derfor også et antiklimaks, da Moelfamau Griffon og Will Clulee, af den engelske dronning, fik overrakt kæmpepokalen som vinder. Det havde ingen set komme, for alle, som havde set Griffon’s første slip, havde afskrevet ham, fordi han her havde en apportering på en simpel stendød fugl, 20 meter skråt fremme, liggende åbent, hvor Griffon bøvlede så meget, at man stod og undrede sig over, at dommerne ikke forlængst havde bedt Will Clulee om at kalde ham ind, for at han kunne blive eyewippet af makkerhunden. Dagen efter championshippet besøgte jeg en anden deltage, og han havde aftenen før, efter championshippet var overstået, talt med Will Clulee i telefonen, og Will havde ærligt fortalt, at han selv var den, som var aller mest overrasket over sin sejr, men han var selvfølgelig glad for den. Især 2. vinderen, den totalt ukendte tæve, Woodoo Black Widow, ejet af G.O Philips og ført af Nick Gregory, måtte have stået tilbage med en lidt dårlig smag i munden, for parret havde haft et fantastisk 2. slip, der blev afsluttet med, at Black Widow bragte hele 2 løbere, og hvis nogen havde gættet på en vinder, var det netop dette par. 3. vinderen var også en overraskelse, for ud af de 6 hunde, som Ian Openshaw førte, var F.T.Ch. Tudorbriar Moonwarrior, nok den, som virkede mindst overbevisende. Mange havde en anden af Ian’s hunde, F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, rangeret noget højere, og det blev da også understreget, da netop Brook Furlong fik pokalen for Guns Choice. Ellers viste championshippet, at F.T.Ch. Mallowdale Midge, nøjagtigt som sidste år, har et søg, hvor hun er i en klasse fuldstændig for sig selv. Hendes 2. slip i nogle smalle brombærstriber, var enestående, og på et niveau, som ingen anden Spaniel (incl. Springerne) kan måle sig med. Dog hjælper et sådan søg ikke noget, når Midge, i sit første slip, har 2 apporteringer, som må betegnes, som værende tæt på diskvalificerende, idet hun her lagde 2 fugle på jorden, hvorefter hun løftede hovedet og kiggede på føreren. Begge fugle blev dog bragt selvstændigt, uden opfordring fra føreren. Hun fik et bestået, men burde vel være udgået. Jeg vil selvfølgelig have en større reportage fra championshippet i F.T. Spaniel & Jæger 2/2013.
Du kan se det samlede resultat her: Eng. Cock. 2013 resultat

Engelsk Cocker Spaniel Championship 2013

(mandag 14.01.13) På onsdag og torsdag (den 16. og 17. januar) afvikles årets absolutte topbegivenhed indenfor Cocker verdenen, nemlig The English Cocker Spaniel Championship. Prøvestedet bliver den engelske dronnings jagtslot, Sandringham, som er beliggende i Norfolk, ved byen King’s Lynn i det sydøstlige England. Modsat, som ved Springer championshippet, vil jeg ikke opdatere undervejs, og det skyldes, at jeg i morgen tidlig selv rejser til England for at overvære championshippet personligt. Det vil der selvfølgelig komme en artikel ud af i F.T. Spaniel & Jæger 2/2013, men jeg vil også skrive om begivenheden her på siden, når jeg kommer hjem igen. Jeg lander i Billund lufthavn fredag aften kl. 18.45. Indtil da kan lodtrækningen ses her, dog med det forbehold, at de 5 sidste hunde er kommet på efter den officielle lodtrækning, og kan derfor have en anden rækkefølge i det officielle program. Den rækkefølge jeg har skrevet, er den rækkefølge, som de har kvalificeret sig på prøver afholdt efter den officielle lodtrækning. Du kan se lodtrækningen her: Eng. Cock. 2013 kval

Engelsk Springer Spaniel Championship 2013 – resultat

(lørdag 12.01.13) Så lykkedes det, Eddie Scott vandt championshippet med sin tæve F.T.Ch. Broomfield Rosetta (se billede), og Eddie er nu kommet i en lille og meget eksklusiv klub af hundeførere som har vundet de 3 største championships på de Britiske øer: Engelsk A.V. Spaniel Championship, Engelsk Cocker Spaniel Championship og Irsk A.V. Spaniel Championship. 2. vinder blev den forsvarende mester F.T.Ch. Doncaster Star/Andy Whitehouse. 3. vinder en anden tidligere vinder af championshippet F.T.Ch. Buccleuch Jazz/David Lisett og 4. vinder blev F.T.Ch. Rosebay Fantasy/Aubrey Ladyman. Der var run-off mellem 4 hunde om 3. vinder, idet de 2 første hunde var lagt på is. Alle hunde som gennemførte begge deres slip blev præmierede. Du kan læse det samlede resultat her: Eng. Springer-13- Resultat

Engelsk Springer Spaniel Championship 2013 – dag 2

(fredag 11.01.13) Så er dag 2 på det engelske championship overstået, og det har været endnu en fantastisk dag på Buccleuch i fremragende terræn. Efter hvad  man kan læse rundt omkring, skulle F.T.Ch. Broomfield Rosetta med Eddie Scott (se billede) have gået fremragende og er manges favorit, men også en gammel kending F.T.Ch. Buccleuch Jazz og David Lisett (er på hjemmebane) har gjort det fornemt. Endnu 6 hunde mangler deres andet slip, hvilket er katalog nr. 47-48-57-58-60-61. Disse får deres 2. slip i morgen, så man bliver formodentlig tidligt færdige. Efter det enorme mandefald i går, er det gået bedre i dag, hvor yderligere 10 hunde dog “måtte lade livet” heraf flere i deres 1. slip. 13 hunde er igennem med begge deres slip. Vedlagt igen en liste over hvem som er tilbage og hvem som er udgået. Blå skrift er hunde med afbud. Rød skrift er hunde som udgik på 1. dagen og grøn skrift er hunde udgået på 2. dagen. Sort skrift er de hunde som er videre til 3. dagen. Eng. Springer-13- dag 2

Engelsk Springer Spaniel Championship 2013 – dag 1

(torsdag 10.01.13) Så er dag 1 på engelsk championship på Queensberry Estate overstået, og hvilket mandefald. Jeg har fulgt med på de engelske championships i nu rigtig mange år, og jeg kan i hvert fald ikke mindes, at så mange hunde før er udgået på 1. dagen. Hele 31 hunde ud af 52 afprøvede er røget ud. Vi taler altså om 60% af de startende hunde som er udgået i 1. slip. Endnu mangler katalog 53-63 at få deres 1. slip. Efter hvad man kan læse på diverse hjemmesider på nettet, er hovedårsagen til det meget store mandefald færtforholdene, som åbenbart er rigtige dårlige, for rigtig mange af de udgåede hunde er røget på at gå forbi fugl. Nu kan jeg jo sagtens sidde her i lille Danmark og påstå, at en topjagthund tilpasser sin fart og stil til forholdene, så den ikke går forbi, for jeg kender i hvert fald ingen, som stopper en jagtdag p.g.a. dårlige færtforhold – gør du? Vi har vel brug for hunde som kan finde fugle uanset færtforhold?? Nå men markprøverne viser jo også deres værdi, for de hunde, som åbenbart ikke kan tilpasse deres fart og stil til forholdene er jo så også røget ud, og de hunde som har overlevet 1. dagen er måske så værd at give endnu mere opmærksomhed, for de har bevist deres kunnen selv under de værst tænkelige forhold. Det bliver spændende at følge 2. dagen i morgen. Indtil da kan du downloade en liste der viser hvilke hunde som er udgået og hvilke som er forsat. Hundene med blå skrift har meldt afbud. Hundene med rød skrift er dem som er udgået på 1. dagen, og hundene med sort skrift er dem som er gået videre til 2. dag.
Du kan downloade her: Eng. Springer:13- dag 1

Engelsk Springer Spaniel Championship 2013

(søndag 06.01.13) Torsdag, fredag og lørdag eller den 10.-11.-12. januar i kommende uge, vil årets absolutte topgivenhed på verdensplan indenfor Springer Spaniels, nemlig “The English Springer Spaniel Championship” løbe af stablen. Denne kæmpe begivenhed afholdes på Buccleuch – eller nærmere betegnet Queensberry Estate i det sydlige Skotland. Spaniel-freaks fra hele verdenen vil valfarte til Buccleuch for at overvære, hvad englænderne selv kalder “verdensmesterskabet”, og alene det, at arrangementet strækker sig over 3 dage fortæller lidt om hvor stort det er. For at kvalificere sig til championshippet, skal en hund, siden sidst afholdte Championship, have opnået en 1. vinder i vinderklassen på en, af den Engelske Kennel Klub, godkendt vinderklassemarkprøve. Der afholdes ca. 70 af sådanne prøver i England årligt, og det har betydet, at der i år er kvalificerede 63 forskellige Springere, idet enkelte hunde, har vundet 2 markprøver i løbet af sæsonen. Jeg skal ikke selv overvære championshippet, men vil alligevel forsøge, at holde læserne orienteret om, hvordan det går hver dag – hvem som endnu er med og selvfølgelig om, hvem der i sidste ende løber med den yderst eftertragtede titel. Indtil championshippet starter vil du her kunne downloade lodtrækningen, så du kan se hvilke hunde som er kvalificerede: Eng. Springer Kval 2013