Nyheder udland 2011

Irsk Spaniel Championship 2011

(torsdag den 29.12.11) De 2 sidste dage (28. og 29. december) har der traditionen tro været afholdt Irsk Spaniel Championship 2011 på Barons Court Estate i Tyrone County.
41 hunde var kvalificeret og 1 måtte melde afbud grundet løbetid. Hunden der måtte melde afbud var faktisk den forsvarende engelske championshipvinder F.T.Ch. Flaxdale Hallie. Første dagen foregik i voldsomt regnvejr, hvilket betød, at 17 hunde udgik. 3 hunde nåede også deres 2. slip på første dagen, og anden dagen indeholdt derfor 20 hundes 2. slip. Vejret på anden dagen var heldigvis tørt. Resultatet er nu offentliggjort som følgende:
1. vinder og Irsk Championshipvinder 2011: Int.F.T.Ch. Countryways Judy of Sliab, (Raven Inquest – Whitehope Gilda) ført af Jon Bailey.
2. vinder: Wyndhill Shona of Sliab (Wyndhill Swank – Keepercourts Dream), ført af L. Rice.
3. vinder: Clodahill Ian (Int.F.T.Ch. Buttlerstown Buddy – F.T.Ch. Clonduff Eagle), ejet og ført af Damian Kelly
4. vinder: F.T.Ch. Badger of the Valley (F.T.Ch. Denford Danny of Belvden – Oakleaf Tumble) ført af Gary Weasey.

Bestået til følgende hunde:
Mr S Morgan’s F.T.Ch. Maesydderwen Saucey (Cocker)
Mr Wm Edgar’s McGwyn Deallus
Mr A Symth’s Glennsekin Dusty
Mr B McCartan’s Int FTCh Clodahill Demi
Mr A Cunningham’s F.T.Ch. Buccleuch Heaven
Mr T McCann’s Salamere Finn
Mr P J Davitt’s Whitehope Euro
Mr S Moriarty’s Tearsol Flash

Det må være fantastisk for Jon Bailey, at det endelig lykkedes. Jon har gennem snart rigtig mange år været en af de mest anerkendt Spanieltrænere på de britiske øer, hvor han har deltaget på markprøver lige siden midten af 1980’erne. Jon har haft et nærmest utal af vinderplaceringer på de 3 store championships (Engelsk A.V., Engelsk Cocker og Irsk A.V.), men dette er første gang at han vinder en af de helt store titler. Jeg tror der er rigtig mange der under ham denne sejr. Jon kan dog ikke deltage på det Engelske Championship, idet han er en af dommerne.
Bemærkelsesværdigt er det også, at Damian Kelly blev 3. vinder med en helt ny hanhund, som endda er efter Int.F.T.Ch. Buttlerstown Buddy, som faktisk nu ejes og står til avl her i Danmark hos Morten Rafn, Herning. Damian Kelly har gennem rigtig mange år været en af de mest succesrige Irske trænere og førere af Spaniels, og han har bl.a. flere gange tidligere vundet Irsk Championship, men der har de senere år været meget stille omkring Damian, og flere var begyndt at spørge om han var stoppet med at gå på markprøver. Han har nu bevist det modsatte, og der er sikkert meget mere i vente fra Damian og hans unge hanhund de kommende år.

Lodtrækning til The Cocker Championship

(torsdag den 22.12.11) Gennem mine kontakter i England, har jeg været så heldig, at få fat i lodtrækningen til The Cocker Championship, som afholdes den 16. og 17. januar 2012 på Conholt Estate i Hampshire i Sydengland. Officielt er der p.t. kvalificeret 30 Cockere (hver med en 1. vinder på vinderklasse markprøve), men efter lodtrækningen er foretaget (den 16.12.11), afholdes der yderligere 4 vinderklasser, og vinderne fra disse prøver, vil også kunne tilmelde sig, sådan, at feltet maximalt vil blive på 34 Cockere. Jeg har tidligere omtalt, at ægteparret Ian og Wendy Openshaw til sammen havde kvalificeret hele 8 forskellige hunde (hvor 3 af hundene hver har vundet 2 prøver), og tilmeldingen har nu vist, hvordan de vil fordele hundene mellem sig.
Ian Openshaw vil føre følgende 5 hunde: F.T.Ch. Mallowdale Midge, F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, Tiptopjack Dime, F.T.Ch. Tudorbriar Moonwarrior og F.T.Ch. Winhocklin Single Star of Tip Top Jack.
Wendy Openshaw vil føre følgende 3 hunde: F.T.Ch. Mallwodale Urika, F.T.Ch. Mallowdale Kim og Tiptopjack Sixpence.
I øvrigt er det værd at bemærke, at min gode kontakt, Nigel Partiss, står som ejer af 3 af de hunde Ian fører, og som opdrætter af 1 hund som Wendy fører.
Fantastisk er det også, at Joe Shotton, 87 år gammel, igen har kvalificeret F.T.Ch. Chyknell Hidie. Hidie er trænet af Ian, men ført af Joe selv.
I øvrigt kan det bemærkes, at Will Clulee har kvalificeret 3 hunde. Simon Tyers og Roy Elleshaw hver 2 hunde, mens alle øvrige har kvalificeret 1 hund.
Tæller vi hvilken avlshanner der har flest hunde kvalificeret, er det helt overvældende at se, hvor stor indflydelse Ian Openshaw også har her: F.T.Ch. Danderw Druid er topscore med 5 afkom kvalificeret. De 2 kuldbrødre, F.T.Ch. Mallowdale Gun og F.T.Ch. Mallowdale Grand har hver 2 afkom kvalificeret, mens den Opie opdrættede F.T.Ch. Mallowdale Zander har 3 afkom kvalificerede.  Will Clulee’s avlshan F.T.Ch. Argyll Warrior er far til 3 kvalificerede og Simon Tyers championshipvinder F.T.Ch. Timsgarry Barlow er ligeledes far til 3 afkom ligesom, F.T.Ch. Maesyderwen Scimitar er far til 3 kvalificerede. Som nævnt kan der komme forskydninger i denne statistik, idet der endnu mangler et par prøver inden feltet er fyldt op.
I øvrigt glæder jeg mig meget til selv at skulle overvære The Cocker Championship, og med den insiderviden jeg er i besiddelse af, forventer Ian Openshaw selv, at det bliver et “Brook Furlong år”, men meget afhænger selvfølgelig også af held og dagsform. Det bliver i hvert fald meget spændende at følge, og jeg vil opdatere min hjemmeside med nyt herom, så snart det foreligger.

Lodtrækning er offentliggjort til Engelsk A.V. Championship 2012

(lørdag den 17.12.11) På The Spaniel Club’s hjemmeside har man nu offentliggjort de kvalificerede hunde på Engelsk A.V. Championship, som afholdes den 9.-10.-11. januar 2012. Der er ialt 60 hunde kvalificeret, og det understreger kun, at konkurrencen på Springer prøverne i år, har været kolosal stor, og så vidt jeg kan se, er det kun lykkes en hund at vinde 2 prøver i år. Dette er ret sensationelt, at konkurrencen nu er så hård, at en ny hund vinder prøverne hver gang. Den eneste hund jeg har registreret, som vinder af 2 vinderklasser i år er F.T.Ch. Clearmeadow Flash of Countryways, ført af Dave Templar. I øvrigt vil Flash nok blive en efterspurgt hanhund det kommende år, fordi han er sort/hvid. Hvis man gennemgår afstamningerne på de kvalificerede hunde ser man, at F.T.Ch. Clarburgh Art stadig er topscore, idet han er far til 7 kvalificerede hunde, på trods af det snart er 2 år siden han døde. Der har de senere år været en kamp om hvilken hanhund der var i stand til at overtage efter Art, og kigge man på de kvalificerede hunde, er der måske ved at tegne sig et billede. Hanhunden F.T.Ch. Edwardiana Rob er således far til 5 afkom. F.T.Ch. Misselschalke Lad of Halaze til 4 afkom ligesom både F.T.Ch. Cheweky Wolf og F.T.Ch. Steadroc Sker også har 4 afkom kvalificeret. En ny og måske for mange lidt ukendt hanhund, F.T.Ch. Clancarw Rhys har 3 afkom kvalificeret (her i blandt ovennævnte han som har vundet 2 prøver i år).
Hvis man kigger på førerne af de kvalificerede hunde, så har henholdsvis Alec Coutts og Ian English hver kvalificeret 3 hunde og David Lisett, Eddie Scott, Adian Patterson, Dave Rayner, Aubrey Ladyman og Gary Weasy har hver kvalificeret 2. Alle resterende førere har hver kvalificeret 1 hund.
Der er ingen tvivl om, at der er lagt op til et af de mest spændende championships i mange år, og der er ingen tvivl om at dagsform og held kommer til at spille en meget stor rolle. I øvrigt har 2 af dommerne (Ian Openshaw og Jon Bailey) også kvalificeret hunde, men må selvfølgelig trække dem grundet dommergerningen.

Så skete det!!

(fredag den 09.12.11). Jeg har tidligere berettet om, at Ian Openshaw i år, har været ubesejret på de engelske vinderklasse Cocker prøver, hvor han simpelthen har gjort rent bord, og vundet alt han er stillet op i. Den 6. december skete det så, han blev slået på en vinderklasse (Gwynned open) af Roy Elleshaw med tæven Fernmoss Flo. Ian blev “kun” 2. vinder, og i øvrigt blev Simon Tyers 3. vinder og Will Clulee 4. vinder på samme prøve. Openshaw parret har dog hurtigt taget “hævn”, for i går, på Utility open, vandt Wendy Openshaw med tæven, Tiptopjack Sixpence. Sixpence er dermed den 8. Cocker (den 9. hvis man tager F.T.Ch. Chyknell Hidie og Joe Shotton med), som Ian og Wendy har kvalificeret til Cocker Championshippet i januar måned. Sixpence er samtidig kuldsøster til min Tiptopjack Nickel af Fuglevig (Nick), og at denne avlskombination er en gigantsucces bevidnes af, at Nick’s kuldbror (Tiptopjack Dime) og Nick’s mor (F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack) også er kvalificeret til championshippet. Sixpence ejes i øvrigt af Charlie Peel, men føres altså af Wendy, og jeg kan garantere for, at Nigel Partiss (ejeren af kennel Tiptopjack), netop nu sidder med et kæmpe smil, idet Sixpence er den 4. hund, kvalificeret til championshippet, som han enten ejer eller har opdrættet. Jeg tror det må være ny rekord, at en ejer/opdrætter har 4 hunde, som i løbet af en sæson, hver har vundet en vinderklasse markprøve.

Resultat The IGl Retriever Championship 2011

(torsdag den 08.12.11) Nu foreligger det samlede resultat fra Retriever Championship 2011, og det er som følgende:

1. vinder og dermed Retriever Championshipvinder 2011 (se billede):
Kaliture Black Spruce (F.T.Ch. Maverick Goose – Druimmuir Dive), ejet og ført af Keith Broomfield.
2. vinder: F.T.Ch. Cherwood Ace of Spades (F.T.Ch. Scolopax Joe of Tagabes – Cherwood Bracken), ejet af Cherry Finlan, ført af John Halstead Junior.
3. vinder: Fernshot Optimist of Driftway (F.T.Ch. Fernshot Comet – Edenbrock Bermuda Princess of Fernshot), ejet og ført af Sam Rowe
4. vinder: F.T.Ch. Braidenvale Spinnaker (F.T.Ch. Endascott Stoer of Quabrook – F.T.Ch. Barweston Ebb of Braidenvale), ejet og ført af Linda Partridge
Com (udmærkelse) til følgende hunde:
F.T.Ch. Whitesmiths Widgeon (F.T.Ch. Mansengreen Diesel of Birdsgreen – Opel Lady of Whitesmiths), ejet og ført af Jamie Bettison.
F.T.Ch. Jagdens Gander (F.T.Ch. Willowyck Ruff – Jagdens Solitare), ejet og ført af Tess Lawrence.
F.T.Ch. Adoraden Izzy of Greenbriar (F.T.Ch. Eastdale Guss – Greenbriar Arrietta), ejet og ført af Carol Clarke.
F.T.Ch. Tweedshot Thistle of Levenghyl (F.T.Ch. Tasco Brimstone – Tweedshot Mango), ejet og ført af Phillipa Williams.
F.T.Ch. Emmanygan Rocket of Chatsworth (F.T.Ch. Tasco Monk of Mansengreen – Emmanygan Gypsy), ejet af Lady Carter, ført af John Halstead Junior.

The IGL Retriever Championship

(onsdag den 07.12.11) De sidste 3 dage (den 5.-6.-7. december) er verdens største Retrieverbegivenhed blevet afholdt, nemlig Det Engelske Retriever Championship. Stedet for afholdelsen har været Nevill Holt Estate, som er beliggende i Leicestershire. Dette er et kæmpearrangement, med i år, 46 deltagende hunde, og der kommer flere hundrede tilskuere fra hele verdenen. 17 hunde udgik på første dagen, 13 hunde på 2. dagen sådan, at der var hele 16 hunde tilbage her på 3. dagen, hvilket er rigtig mange. Meldingerne er endnu sparsomme, men det meddeles nu, at vinderen blev den knapt 3 år gamle hanhund Kalitue Black Spruce, ejet og ført af K. Broomfield. Bemærkelsesværdigt er det, at Spruce ikke var champion på forhånd, og det er samtidig en meget ung alder, at vinde en så stor begivenhed i. Mr. K. Broomfield var også ejer og fører af Spruce’s far – F.T.Ch. Mavericks Goose. Der venter nu Spruce stor travlhed de kommende år, idet man altid siger, at vinder en hanhund The Retriever Championship, så vil dette betyde omkring 60-70 parringer årligt, de efterfølgende år. Jeg vil opdatere yderligere, så snart de øvrige præmierede hunde opdateres.

Konkurrenterne kan også

(mandag den 05.12.11) Nu har jeg på denne side, skrevet en del om Ian Openshaws successer på Cocker prøver i denne sæson, men den forløbne uge, har vist, at flere af hans hårdeste konkurrenter også er begyndt at røre på sig. Således har Will Clulee kvalificeret sin 3. hund til championshippet, idet han vandt en vinderklasse den 30.11.11 med en helt ny og ung tæve, han først er begyndt at føre i år. Navnet på hende har jeg desværre ikke endnu. Simon Tyers har der hidtil været lidt stille omkring, men henholdsvis den 29.11.11 og i dag den 05.12.11 har han vundet 2 vinderklasser, og derved kvalificeret 2 hunde til championshippet. Navnene på de 2 Cockere er, F.T.Ch. Dovercar Demon og Lovelight Garnet Glow of Rinagree. Begge i øvrigt efter han championshipvindende hanhund F.T.Ch. Timsgarry Barlow. En anden af de meget kendte Cockere førere, Peter Jones (Maesydderwen), har der imod endnu ikke kvalificeret hund. Hvis det, inden sæsonen er færdig, skulle vise sig, at Peter ikke kvalificerer hund til championshippet, vil det være lidt af en sensation, idet Peter har været kvalificeret hvert år siden 1985. Vi taler altså om, at han har været kvalificeret 26 år i træk, hvilket er noget helt enestående. Det bliver spændende at følge de sidste prøver her i december måned.

“The never ending story”

(onsdag den 30.11.11) Der er gået 13 dage siden jeg sidst berettede om de engelske markprøver, og historien er den samme – Ian Openshaw er totalt dominerende på de engelske Cocker vinderklasse. Ian har siden sidst deltaget på 2 Cocker vinderklasser, og har igen vundet dem begge “on ice”, og samtidig gjort 2 nye hunde til champions. Han har vundet med Mallowdale Kim og med den kun 16 måneder gamle, Tudorbriar Moon Warrior, hvilket var hans champion nr. 95 og 96. Disse 2 sejre betyder, at Ian nu har været 1. vinder på 8 vinderklasser i år, hans kone Wendy på 2 vinderklasser og Joe Shotton, med en Opie trænet hund, har vundet 1 vinderklasse. Iflg. mine registreringer har der i år indtil nu, været afholdt 25 vinderklasser Cocker prøver i England. Openshaws har altså vundet de 11 med 8 forskellige hunde. De resterende 14 har de ikke deltaget på. Jeg kan forestille mig, at Ian’s gigantsucces, kan komme til at give arrangørerne af The Cocker Championship grå hår i hovedet, for hvordan afvikler man et championship parsøgsprøve uden der bliver ventetid, når en mand foreløbigt skal fører 6 hunde ud af ialt 21 forskellige kvalificerede Cockere hidtil. Ja og disse 21 forskellige hunde er faktisk kun 20, idet den ene af de kvalificerede hunde, ikke kommer til at deltage, fordi Alec Coutts har kvalificeret Wynhill Vivild, og Alec er en af dommerne. Problemet kan faktisk nå at blive større endnu, for der mangler stadig at blive afholdt op mod 15 vinderklasser endnu i december og først i januar, og lur mig, om Ian ikke vil vinde nogen af dem også. Det bliver spændende at se, hvordan man vil tackle dette problem, for Ian kan jo ikke gå på henholdsvis højre og venstre side samtidig. Et helt andet problem er, om det overhovedet er muligt, både psykisk og fysisk, for en mand, at føre 6 hunde, selv om Ian kan virke overnaturlig, så må han også have sine grænser. Problematikken var oppe for et par år siden, og såkaldte eksperter mente, at det kun var muligt, for de aller stærkeste, at føre 5 hunde på en prøve. Måske løses problemet ved, at Wendy overtager nogle af hundene på championshippet, især bliver det aktuelt, hvis Ian når at kvalificere endnu flere end de 6 han p.t. allerede har i lodtrækningen.

Højsæson i England

(torsdag den 17.11.11). Nøjagtig som her i DK, er det højsæson for markprøver i England. På Springer siden kunne det se ud som om, at konkurrencen er større end nogensinde før, idet vinderklasse prøverne, som kvalificerer til Championshippet i januar måned, konstant vindes af forskellige hunde og personer, og der er nok lagt op til et de mest uforudseelige championships nogensinde. Bemærkelsesværdigt er det, at nogle af de gamle kendte spanielfolk, igen er trådt ind på scenen, og bl.a. Jeff Rayner har kvalificeret hund og ligeledes har sidste års Cocker Championshipvinder, Ben Randall kvalificeret en Springer. Mærkeligt nok har David Lisett endnu ikke gjort sig gældende, idet hans bedste placering hidtil er en 4. vinder med sin tidligere championshipvinder F.T.Ch. Buccleuch Jazz. David er heller ikke at finde blandt vinderne på novice (åben kl.), så spørgsmålet er om David er gået lidt i stå, efter at have domineret meget de sidste 10 år.

På Cockersiden er der derimod dømt “Opie-år”, for Ian Openshaw har nærmest i uhyggelig grad totalt domineret Cockerprøverne. Hidtil i sæsonen har det været sådan, at hver gang Ian har stillet op, har han vundet, og ingen har slået ham i år. Siden jeg berettede om Tiptopjack Dime’s succes, har Ian yderligere vundet 2 vinderklasse prøver med 2 nye hunde, henholdsvis F.T.Ch. Whinhocklin Single Star of Tiptopjack (Ian’s 94. champion), og den kun 15 måneder gamle Tudorbriar Moon Warrior. Ian har således på nuværende tidspunkt kvalificeret 5 Cockere til Championshippet, og hans kone, Wendy, har kvalificeret 1. Her ud over er Chyknell Hidie også kvalificeret, ført af Joe Shotton men trænet af Ian. Jeg har dog kendskab til, at Ian slet ikke er færdig endnu, idet jeg ved, at han har mindst 2 andre Cockere han forventer at kvalificere. Det er Mallowdale Music og Tiptopjack Sixpence. Sixpence føres dog normalt af Wendy, men begge disse hunde har vundet en novice (åben kl.) tilbage i juli måned, og vil nok blive “skudt af” nu. Men Ian satser nok også på at gøre henholdsvis Tiptopjack Dime og Tudorbriar Moon Warrior til hans champion nr. 95 og 96, idet de begge mangler at vinde en prøve endnu.
Tættest på Openshaw successerne er som vanligt Will Clulee, som hidtil har kvalificeret 2 hunde, som begge er gjort til champions i år. Det er F.T.Ch. Poolgreen Farlow Ben og F.T.Ch. Lockslane Archibald.

Tiptopjack Dime

(mandag den 07.11.11) Jeg har, ved tidligere lejligheder, omtalt Dime i disse spalter. Dime er kuldbror til min Cockerhan Nick, og han er ejet af Nigel Partiss i England (opdrætter af Dime og Nick), og trænet og ført af Ian Openshaw. Mange i England har gennem længere tid omtalt Dime, som den kommende stjerne blandt Cockerne, og der må være noget om snakken, fordi Dime i dag har vundet en Cocker vinderklasse, hvilket var den første pind til et forventeligt championat. Dette var Dime’s 3. markprøve. Den første var en åben kl. i januar 2011, hvor han vandt “on ice”. Hans næste prøve var en vinderklasse den 26.10.11, hvor han måtte “nøjes” med en 2. vinder, trøsten var dog, at han kun blev slået af sin egen mor, F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack. I dag var altså hans 3. prøve, hvor han igen var en klasse for sig selv, og vandt igen “on ice”. Han er nu kvalificeret til det engelske Cocker Championship, og det bliver mere end spændende at følge ham her, hvor han allerede nu må regnes som en af topkandidaterne til den mest eftertragtede titel i Cockerverdenen.

Will Clulee – ny champion

Det kunne se ud som om, at Will Clulee ikke vil stå tilbage for sin store konkurrent på de engelske markprøver, Ian Openshaw. Indenfor de 3 sidste dage har Will vunder 2 Cocker vinderklasser med sin nye hanhund af eget opdræt: Poolgreen Farlow Ben (se billede). Jeg mener, at dette er den første champion Will laver af eget opdræt. Farlow Ben, dagligt kaldet, Ted, er efter F.T.Ch. Argyll Warrior og F.T.Ch. Churchview Cove of Fowlersmoon. Jeg tror Cocker Championshippet i januar måned, kan blive et af de mest spændende nogensinde, idet der er rigtig mange nye hunde som er kvalificerede, og alle er, efter forlydender fra England, superhunde.

“Det vil ingen ende tage”

(torsdag den 27.10.11) Man tror næsten ikke det kan være sandt, men Wendy Openshaw har i dag vundet en Cocker vinderklasse med Mallowdale Eureka. Det er den anden prøve, som parret vinder indenfor under 1 uge, og det betyder, at Eureka er blevet F.T.Ch. uforståelige kun 15 måneder gammel. Eureka er i øvrigt efter F.T.Ch. Mallowdale Gun – F.T.Ch. Dardnell Divot. Openshaw parret har nu indenfor 1 uge lavet 2 nye F.T.Ch., vundet ialt 5 markprøver, hvor den ene dog var en åben klasse. Hvad skal det ikke ende med hvis de fortsætter deres  succes også i november og december måned.

“Hvordan gør han det?”

(onsdag den 26.10.11). Man kan læse nedenstående, hvor dominerende Ian Openshaw har været på de engelske Cocker vinderklasse, og det forsætter åbenbart, for i dag har der været afholdt endnu en Cocker vinderklasse i Skotland. 1. vinder blev F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack, ført af Ian Openshaw, ejet af Nigel Partiss. 2. vinder blev Tiptopjack Dime, ført af Ian Openshaw, ejet af Nigel Partiss. Fantastisk er det, at Brook Furlong for 3. år i træk, kun bliver  stillet på en vinderklasse, som hun så vinder og derved kvalificerer sig til championshippet. Endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at hunden som blev 2. vinder, er en søn efter Brook Furlong (far F.T.Ch. Danderw Druid) , og samtidig kuldbror til min Cockerhan Tiptopjack Nickel af Fuglevig. Ian og Wendy Openshaw har alene i oktober måned vundet 4 Cocker vinderklasser og det med 3 forskellige hunde, som selvfølgelig alle p.t. er kvalificeret til Cocker Championship.

Openshaw parret rydder bordet

(onsdag den 26.10.11) Nøjagtigt som her i Danmark er markprøverne i fuld gang i England. Jeg har tidligere fortalt, at Ian og Wendy Openshaw ville få en meget travl sæson, fordi de havde rigtig mange unge hunde at føre frem, her især blandt Cockerne. Ian har på sin hjemmeside selv spået, at de ville få en fantastisk sæson, og en ting er at spå, noget andet er at gennemføre sine spådomme. Indenfor de sidste par dage, har der været afholdt 2 vinderklasse Cocker prøver i England, og Openshaw har nærmest, i uhyggelig grad, ryddet bordet. Resultaterne var som følgende:
Lørdag den 22.10.11 Highland Gundog Club: 1. vinder: Mallowdale Eureka (fører Wendy Openshaw. 2. vinder: F.T.Ch. Chyknell Lilly (Ian Openshaw, ejer Jack Healey), 3. vinder: F.T.Ch. Glenugies Capella (Eddie Scott). 4. vinder: Chyknell Curlew (trænet af Openshaw ført af Joe Shotton, ufattelige 87 år). 1., 2. og 4. vinderen er alle efter Ian avlshan F.T.Ch. Mallowdale Gun, og 3 vinderen er efter Gun’s kuldbror, F.T.Ch. Mallowdale Grand.
25.10.11, Strathmoore Gundog Club: 1. vinder Mallowdale Midge (fører Ian Openshaw), 2. vinder: Whinhocklin Single Star of Tiptopjack (fører Ian Openshaw, ejer Nigel Partiss), 3. vinder: Tiptopjack Sixpence (fører Wendy Openshaw, ejer Charlie Peel), 4. vinder: F.T.Ch. Chyknell Iris (fører Joe Shotton, men trænet af Openshaw).
Sejren her, betød at Mallowdale Midge (F.T.Ch. Danderw Druid – F.T.Ch. Mallowdale Guppy) blev F.T.Ch. efter deltagelse på kun 3 markprøver. En gang i åben klasse og 2 gange i vinderklassen alle med resultatet 1. vinder. Det var Ian’s champion nr. 93.
I tillæg til dette nåede Ian også lige at deltage på en åben klasse markprøve den 24.10.11, her stillede han med en helt ny Cocker på 15 måneder, Tudorbriar Moon Warrior, og resultatet??: 1. vinder. Moon Warrior er i øvrigt efter F.T.Ch. Danderw Druid og Championshipvinder 2009 F.T.Ch. Randalyn Black Jazz.
“Det er fand’me uhyggeligt”.

F.T.Ch. nr. 92

(mandag den 10.10.11) I fredags den 7. oktober, blev der i England afholdt en A.V. vinderklasse markprøve af Yorkshire Gundog Club. Prøven blev vundet af Springertæven  “Cidwr Daisy Of Woodstorm” ført af Ian Openshaw. Sejren her betød, at Daisy samtidig blev Field Trial Champion, hvilket måske ikke er det mest sensationelle, men det sensationelle er, at Daisy blev Ian Openshaw 92. F.T.Ch. og lægges dette sammen med Ian’s kone, Wendy’s 8 F.T.Ch. har parret dermed opnået det helt ufattelige tal, at de tilsammen har trænet og ført 100 F.T.Ch. indenfor de 3 racer Springer Spaniels, Cocker Spaniels og Labradors. Dette er et resultat, som jeg vil garantere for aldrig nogensinde vil blive overgået, endsige blot tilnærmesesvis nået af andre – det er simpelthen enestående og ren og skær historieskrivning.
Det er i øvrigt også bemærkelsesværdigt, at ovennævnte Daisy har F.T.Ch. Clarburgh Art som far, og hendes championat betyder også, at, ny afdøde, Art har sat yderligere en rekord, idet Daisy er champion nr. 34, som Art er far til. Dette resultat er ikke tidligere opnået af andre avlshanner.
At Ian, måske allerede senest næste år, selv vil nå det magiske tal 100, er meget sandsynligt, fordi han har rigtig mange, især nye Cockere på vej. Ian har således, her først i oktober måned, også vundet en Cocker vinderklasse med tæven Mallowdale Midge. En helt ny tæve, som ved samme lejlighed debuterede i vinderklassen. Ian har dog mange andre supercockere på vej, og han forventer selv, at kvalificere op mod 6-7 Cockere til championshippet i januar 2012. Han deltager ikke på Springer Championshippet, fordi han selv skal dømme, men han vil uden tvivl også blive kvalificeret med flere hunde her.

Will Clulee har fået stjålet 2 kuld hvalpe

(lørdag den 27.08.11) I England er det blevet et meget stort problem, at man stjæler hunde. Kriminaliteten synes at være meget organiseret, og man nøjes ikke kun med at stjæle hundene, man forfalsker også stambøger. Nu har en af de meget kendte og professionelle Spanielfolk fået problemet at mærke. Torsdag eftermiddag (den 25.08.11) var Will Clulee ude at træne nogle voksne hunde, og da han kom hjem igen, manglede der et kuld Springer og et kuld Cocker hvalpe i kennelen. Begge kuld skulle være afleveret til deres respektive ejere indenfor den næste uge. For begge kuld drejer det sig om virkelige topafstamninger, og bl.a. Cockerkuldet var efter 2 F.T.Ch. forældre, og det særlige ved dette kuld var, at de fleste hvalpe var af farven black and tan, hvilket er rimelig sjældent. På flere engelske hjemmesider bl.a. gundogtrainingforum, har man nu spredt forbrydelsen rundt overalt, sådan, at hvis folk får tilbudt hvalpe af topafstamning, måske til en billig penge, ja så skal man være meget opmærksom. At nettet og herunder hjemmesiden gundogtrainingforum, kan være til hjælp i sådanne situationer, bevidnes af, at en familie, midt under CLA Game Fair, under et øjebliks uopmærksomhed, havde fået stjålet deres labradortæve. Denne tæve var heldigvis chipmærket, og over nettet blev en efterlysning sendt rundt, og medlemmer af gundogtrainingforum, var behjælpelig, og satte efterlysninger med billeder af tæve op, overalt i England. Efter godt en uge, blev tæven fundet i Wales, og politiet blev sat på sagen. Historien endte denne gang lykkeligt, idet familien fik deres tæve igen. Lad os håbe, at Will Clulee’s 2 hvalpekuld også kan findes på denne måde.

Engelsk Spaniel Championships 2012

Den Engelske Kennel Klub har nu offentliggjort dommerne til de 2 Spaniel Championships som afholdes i januar 2012. De er som følgende:
A.V. Spaniel Championship som afholdes den 9.-10.-11. januar på Wormegay i Norfolk skal dømmes af: John Bailey, Keith Carter, Ian Flint og Ian Openshaw.
Cocker Spaniel Championship som afholdes den 16. og 17. januar på Conholt i Hampshire skal dømmes af: Alec Coutts, Ian Flint, Adrian Slater og Steve Wanstall.
Meget bemærkelsesværdigt er det, at den forholdsvis nyudnævnte panel A dommer, Ian Flint er inviteret til at dømme begge Championships. Dette må anses som en meget stor anerkendelse af hans dommerevner. Ian Flint skulle endvidere have dømt en vinderklasse i Danmark i januar måned i år, men prøven blev desværre aflyst p.g.a. den megen sne. Ian Flint er desuden kendt som ejer og fører af den meget benyttede Springer avlshan F.T.Ch. Craighaar Boris.
På baggrund af den megen ballade der var på A.V. Championshippet i januar 2011, har man denne gang satset på dommere med stor rutine og respekt. Lad os håbe begge championships forløber uden problemer.

Markprøvesæsonen er i gang i England

(mandag 01.08.11) Traditionen tro er markprøvesæsonen i England allerede gået i gang med nogle Cockerprøver i Yorkshire og i Skotland, afholdt udelukkende på kaniner.
Der har her i slutningen af juli været afholdt 2 Cocker vinderklasser prøver. Den 27/7 vandt Glenugies Capella (F.T.Ch. Mallowdale Grand – F.T.Ch. Mallowdale Ria), ejet og ført af Eddie Scott, NGA open, og denne sejr gjorde samtidig, at Capella blev F.T.Ch.. Den 30/7 vandt Hatchetts Hurricane at Episcopi, ejet og ført af Anita Jones, The Spaniel Club open. Begge disse hunde er nu kvalificeret til The Cocker Championship i januar 2012.
Der har også været afholdt 3 åben klasser (novice) her i juli, og de blev vundet af flg.:
14/7: Tiptopjack Sixpence (F.T.Ch. Danderw Druid – F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack), ejet og ført af Charlie Peel.
28/7: Mallowdale Music (F.T.Ch. Danderw Druid – F.T.Ch. Mallowdale Guppy), ejet af Nigel Partiss og ført af Ian Openshaw.
29/7: Poolgreen Farlow Ben (F.T.Ch. Argyll Warrior – F.T.Ch. Churchview Cove of Fowlersmoon), ejet og ført af Will Clulee
En 1. vinder på novice (åben kl.) kvalificerer til deltagelse i vinderklasse i England, og det kunne se ud som om, at de 2 absolut førende Cockertrænere i England, Ian Openshaw og Will Clulee, vil fortsætte deres indbyrdes konkurrence også her i 2011, hvor begge allerede nu har kvalificeret nye og meget lovende Cockere til vinderklassen. Endvidere har Ian Openshaw tilbage i januar måned 2011 vundet 2 novice prøver med yderligere 2 supertalenter, som er kuldsøskende til ovennævnte, nemlig Tiptopjack Dime og Mallowdale Midge.
I øvrigt kan jeg fortælle, fra min netop overståede Englandstur, at Ian Openshaw i år satser rigtig meget indenfor Cockerne på netop de 2 “Druid” kuld efter henholdsvis F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack og F.T.Ch. Mallowdale Guppy. Ian har selv forventninger om, at han vil kvalificere 3 hunde fra “Brook Furlong kuldet” og 2 hunde fra “Guppy kuldet” til Cocker Championshippet. Her ud over ved jeg, at han også vil satse på, at Brook Furlong selv, bliver kvalificeret for 4. år i træk til selvsamme championship. Hvis han samtidig vil føre nogle af Chyknell hundene også (Iris og Lilly), forestår der ham, en meget travl markprøvesæson, dette selvfølgelig også fordi, at han også har et par Springere han vil føre, her i blandt hans nye avlshan Beggarbush Boris. Da Ian gav opvisning på det netop afholdte CLA Game Fair, fremviste han i øvrigt en ny Springertæve efter F.T.Ch. Clanicker Mick og F.T.Ch. Buccleuch Amber, og hun lignede også en hund, som vil “vælte det hele”, når hun bliver stillet.
Man går, også i England, en meget spændende sæson i møde.

Tiptopjack Sixpence

En rød Cockertæve, ejet og ført af Charlie Peel debuterede på en markprøve den 14. juli 2011, afholdt på Stean Castle i det nordlige Yorkshire. Markprøven var en Cocker åben klasse afholdt udelukkende på kaniner. Neutrale tilskuere fortæller, at Sixpence var i en klasse helt for sig, og vandt prøven, reelt uden konkurrence. Tilstedeværende er sikker på, at Sixpence har en meget stor markprøvekarriere foran sig. Nr. 2 på prøven var i øvrigt Joe Shotton (ufattelige 87 år) med Chyknell Curlew.
Sixpence er endnu en kuldsøster til min hanhund Tiptopjack Nickel af Fuglevig (Nick). Sixpence er nu den anden hund fra dette kuld, som er ført i åben klasse i England. Tilbage i januar måned vandt Tiptopjack Dime (hanhund), ejet af Nigel Partiss og ført af Ian Openshaw, også en åben klasse, og også her fortælles også om en hund helt i sin egen klasse med en meget stor markprøvekarriere foran sig. Iøvrigt kan jeg fortælle, at Nigel Partiss (ejeren af Kennel Tiptopjack) har yderligere 2 tæver fra dette kuld, som endnu ikke er ført. Begge disse tæver skulle også være kæmpe talenter, som vil blive ført inden længe (begge føres af Ian Openshaw). Nigel Partiss har selv fortalt, at man forventer, at der bliver kvalificeret 4 hunde fra dette kuld til det engelske Cocker Championship i januar 2012. Jeg håber så, at Nick bliver kvalificeret til det danske markprøvemesterskab i december måned, og tænk nu hvis ……….????? – drømme har man da lov at ha’.

F.T.Ch. Danderw Druid

Verdensberømt Cocker han som blev født den 21.02.99 er blevet 12 år, og Ian Openshaw meddeler på sin hjemmeside, at det formodentlig sidste kuld hvalpe efter Druid er født, idet alderen simpelthen gør, at han ikke kan mere.
Druid har haft en fantastisk karriere både som markprøvehund og avlshund. Druid vandt allerede sin første vinderklasse markprøve kun 14 måneder gammel, og blev selvfølgelig champion, og han afsluttede sin markprøvekarriere ved at vinde Det Engelske Cocker Championship i januar 2006, efter at have været kvalificeret 6 år i træk.
Som avlshund har Druid også været enestående, og han er til dato far til 14 F.T.Ch., heraf 2 vindere af Det Engelske Cocker Championship. De 14 stk. er en tangering af den hidtidige rekord, idet F.T.Ch. Jade of Livermere også var far til 14 F.T.Ch.. Der er dog nok ingen tvivl om, at Druid vil overgå dette rekordresultat indenfor de næste par år, for derved at have rekorden alene, som den mest succesrige Cocker avlshan nogensinde. Meldingerne fra England fortæller, at der er op til flere, endog meget talentfulde børn efter Druid på vej. Disse er først og fremmest efter de 2 supertæver F.T.Ch. Mallowdale Guppy og F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack. Min egen hanhund Tiptopjack Nickel af Fuglevig, er også efter Brook Furlong og Druid, og jeg kan kun tilslutte mig de store forventninger man har til disse hvalpe efter Druid. Ejeren af Druid, Ian Openshaw udtaler selv, at Druid er den bedste hund han nogensinde har haft og også nogensinde vil få, og det siger jo ikke så lidt.

CLA Game Fair

Foregår i England den 22.-24. juli 2011 på Blenheim Palace i Oxfordshire.
I sommerhalvåret foregår der overalt i England de meget populære Game Fairs, og det største af dem alle er CLA Game Fair. CLA Game Fair regnes for det største i verdenen med helt op til 1.000 forskellige stande/udstillere, og der forventes ca. 140.000 besøgende over de 3 dage. CLA Game Fair er så stort, at man skal bruge mindst 2 dage for at nå at se det hele, og det regnes som årets højdepunkt for mange udstillere, og det er typisk, at mange firmaer venter til CLA Game Fair for at præsentere årets nyheder både indenfor våben, jagtbeklædning og yderligere out-door udstyr. På hundesiden er det også kæmpestort med opvisninger, kæmpe Working Tests ligesom der afholdes landskamp mellem England, Skotland, Wales og Nordirland både med Retrievere og Spaniels. “Almindelige” jægere kan også komme med deres hunde for at deltage på scurry’s. Helle og jeg har i år planlagt, at rejse til England for at se CLA Game Fair, og det kræver jo nok lidt ekstra lommepenge med i baglommen, idet fristelserne vil blive store uanset ens interesseområde, men vi glæder os allerede til at overvære denne verdensbegivenhed, som vi tidligere har hørt og læst meget om. Når vi har været afsted, vil du selvfølgelig kunne læse mere om begivenheden her på hjemmesiden ligesom der nok også vil komme en reportage i bladet F.T. Spaniel & Jæger.

June Atkinson er død

En af de helt store legender indenfor Retrieververdenen er død. June Atkinson blev 84 år gammel, og hun blev berømt gennem hendes Golden Retrievere, udelukkende avlet til jagt og markprøve. June’s indflydelse på Golden Retrievere har været kolosal, og på et tidspunkt var hun næsten ene om, at holde fanen højt for racen, og der findes ikke en Golden Retriever i dag, avlet kun med jagt/markprøve for øje, uden navnet Holway indgår i stamtavlen. June har været med i rigtig mange år, og hun vandt således The Retriever Championship helt tilbage i 1954, med hanhunden F.T.Ch. Mazurka of Wynford. Mazurka blev i øvrigt 2. vinder året efter, og han ligger bag alle de verdensberømte Holway Goldens. June har ialt opdrættet 29 F.T.Ch., heraf har hun selv trænet og ført de 14. Her ud over har vi også her i Danmark haft adskillige Holway importer, som også er blevet champion. June har kvalificeret hund til The Retriever Championship (kræver en 1. vinder på en 2-dages vinderklassemarkprøve) hele 36 gange (år), og dømte selvsamme Championship 9 gange. June var hele sit liv bosiddende på en farm i Dorset (i det sydlige England) netop kaldet Holway. Her havde hun altid kun 5-6 Goldens ad gangen, og meget bemærkelsesværdigt var det, at hun aldrig har ejet en hundegård. Alle hendes hunde har altid gået frit omkring på farmen og inde i huset, og hendes resultater, både som opdrætter og fører, har været helt utrolige, når man tænker på, hvor få hunde hun har ejet. Jeg mødte første gang June, på den første vinderklasse markprøve jeg overværede i England i 1986. Denne prøve vandt hun med en helt fantastisk tæve som hed F.T.Ch. Holway Grettle. Holway opdrættet bliver videreført af June’s søn, Ron Atkinson, og Ron har allerede været med i mange år, og han vandt bl.a. The Retriever Championship i 1982 med tæven F.T.Ch. Little Marston Chorus of Holway. Ron tid er dog begrænset, idet han i dagligdagen passer farmen Holway, og der har derfor været lidt stille omkring Holway opdrættet de senere år, selvom der stadig opdrættes, omend kun få kuld hvalpe på kennel Holway. Udover “Halsteads” (kennel Drakeshead) er der nu kun meget få af de virkelige legender tilbage, og med June’s død er Retrieververdenen virkelig blevet en af sine helt store legender fattigere.

DVD’er fra de 2 engelske Spaniel Championships

Som vanligt, har jeg også i år købt DVD’erne fra henholdsvis Cocker og A.V. Spaniel Championships i England. Paul French er endnu engang manden bag optagelserne, og han har de senere år gjort lidt ekstra ud af det, idet han har 2 fotografer på, sådan at alle hunde bliver vist. Jeg er klart mest imponeret over Cocker championshippet, idet jeg mener, at man i afviklingsform efterhånden er ved at ødelægge A.V. Championshippet. Modsat her i Danmark, skyder man i England, til alt vildt der rejses i kæden, også til de fugle som hundene ikke har haft kontakt med. Denne afviklingsform betyder, at flere hunde har mellem 5 og 6 apporteringer pr. slip. Som oftest er disse apporteringer totalt uden værdi, fordi det tit drejer sig om stendøde fugle på åbne marker. Flere hunde har måske ialt 10 apporteringer i deres 2 slip, og dette er skørt, når man tænker på, at Spaniels først og fremmest skal konkurrere på deres førskudsarbejde. Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at en Spaniel også skal være en fremragende apportør, men set i forhold til f.eks. The Retriever Championship, der jo afholdes for rent apporterende hunde, så afgøres et Retriever Championship på 9-10 apporteringer til de vindende hunde over 3 dage, ja det danske Retriever Mesterskab blev endda, her i 2010, afgjort på 6 apporteringer. Det vil altså sige, at flere Spaniels på årets A.V. Championship har lige så mange apporteringer eller endda flere end de vindende hunde på det tilsvarende Retriever Championship. Det er åbenlyst forkert, og det kan i sidste ende få betydning for avlen, når det måske ikke er førskudsarbejdet som har størst betydning for hvem der vinder.
Cockechampionshippet er der i mod fremragende og har stadig fat i det “rigtige”. Selv om en DVD ikke giver samme indtryk som at være der “live”, så er der især en Cocker som jeg synes ser imponerende ud på filmen, og det er den lidt ukendte tæve “Scarlet Dusk”, som er ført og ejet af Andy Whitehouse (bror til Mark Whitehouse).  Denne orange tæve, har 2 fremragende slip, men hun udgår desværre til aller sidst i sit 2. slip. Hun mangler kun et kontakt flush, og det får hun med en anskudt fugl, som sidder og trykker i noget kvas. Andy stopper hende og ud af kvasdyngen løber en vingeskudt fasan, som bliver skudt på jorden lidt længere fremme, måske kun 10 meter foran Scarlet Dusk. Idet Andy sender hende, giver hun desværre et lille hvin fra sig, og man kan se på filmen, at Andy sparker hårdt i græsset af ren og skær ærgelse, for hvad kunne det måske have endt med, hvis hun ikke havde begået denne diskvalificerende fejl?
Iøvrigt oplyses det på DVD’en, at Cocker Championship 2012 afholdes den 16. og 17. januar 2012 på Conholt Estate. Der har været afholdt adskillige championships tidligere på Conholt, som er beliggende i det sydlige England, og jeg kan kun anbefale, at man tager fri i januar 2012, og rejser til England for at se disse superhunde.

Mulighed for at få løst problemet omkring hofteleds- og albuedysplasi

Især større hunderacer har i generationer haft problemer omkring hofteleds- og albuedysplasi. En sygdom, som i yderste tilfælde kan være invaliderende for vore jagthunderacer, her især Retrievere og større jagthunderacer. Man har hidtil anvendt en metode hvor man røntgenfotograferer evt. avlshunde, og herefter har autoriserede dyrlæger vurderet billederne, hvorefter man har givet den enkelte hund en status. Denne metode har været brugt igennem mere end 40 år, men metoden er i bund og grund ikke brugbar, hvis man vil lidelsen til livs, idet hunde som gennem overnævnte metoder, har været HD- og albuefrie i generationer, sagtens kan avle afkom, som har lidelserne. Bl.a. har man i England, lavet statistikker på udbredelsen af lidelserne, og indenfor Labrador viser det sig, at hver 5. hund (20%) har HD eller albuedysplasi, dette uanset om man avler på forældre som er fri for lidelserne. Dette er et voldsomt antal, især når det tages i betragtning, at der hver år registreres mere end 40.000 nye Labradors i Den Engelske Kennel Klub. Nu er der måske en løsning på vej, fordi engelske forskere under foreningen “The Animal Health Trust (AHT)” har sat sig for, at få løst problemet. Man vil løse problemet ved evt. at finde genet for sygdommen, sådan, at man gennem en DNA test af evt. avlsdyr, kan fastslå, om de er bærere af genet, og derved har mulighed for at give dette gen videre til deres afkom. I første omgang, vil man forsøge at finde genet hos Labradors, og det har betydet, at forskerne har brug for Labradorejeres hjælp, idet man ønsker at indsamle DNA materiale fra mindst 2.000 Labradors født mellem 2004 og 2007. Man kan gå ind på hjemmesiden: www.aht.org.uk/labrador eller e-maile: melissa.fitzgibbon@aht.org.uk. Der ønskes i første omgang kun hjælp fra Labradors registreret i Den Engelske Kennel Klub indenfor ovennævnte periode. Når man har tilmeldt sig ordningen, vil man herefter modtage materiale, hvor man kan tage spytprøver af sin Labrador, og indsende dette til forskerteamet. De første 1.500, som indsender spytprøver, vil senere modtage en gratis DNA profil af om deres hund er bærer af genet. Det bliver meget spændende at følge, om man endelig får løst gåden omkring hofteleds- og albuedysplasi, i så fald vil det være et af de største fremskridt for racen gennem nyere tid.

Halekuperingsproblemer i England

Halekupering af Spaniels er også ulovlig i England, dog har man den udemærkede regel, at såfremt hunden skal bruges til jagt, er det tilladt for en dyrlæge at kupere hvalpene inden de er 5 dage gamle. Denne regel benytter mange sig af, men der er blot opstået et problem, idet loven samtidig siger, at disse halekuperede Spaniels ikke må fremvises på offentlige arrangementer, hvor arrangørerne opkræver entre for tilskuere. Dette giver selvfølgelig ikke problemer på markprøver, for her har evt. tilskuere fri adgang, men det giver så sandelig problemer på Den Engelske Kennel Klubs hundeudstillinger, for her betaler tilskuere en rimelig høj entrepris, og det betyder, at evt. halekuperede udstillingsspaniels ikke må stille op på disse udstillinger. Problematikken er så stor, at man har lavet en forening for at få de enkelte lokalklubber og Den Engelske Kennel Klub til at sløjfe entreen på hundeudstillingerne. Indtil videre, har de enkelte lokalklubber lyttet til foreningen, hvorefter man har lavet gratis entre for tilskuerne, men Den Engelske Kennel Klub, har nægtet at ændre deres politik, idet entreindtægten for dem er stor. Bl.a. på verdens største hundeudstilling “Cruft”. Cruft er ligesom et Markprøvemesterskab, her blot for udstillingshunde. Man skal kvalificere sig til at deltage på Cruft, hvilket betyder, at man skal vinde en hundeudstilling arrangeret af en lokalklub godkendt af Kennel Klubben. Kennel Klubbens politik betyder nu, at hunde som måske er kvalificeret til deltagelse på Cruft, ikke kan deltage p.g.a. evt. halekupering, og derfor kommer Cruft ikke mere til at vise de bedste udstillingshunde, men kun de bedste udstillingshunde, som ikke er halekuperet. Dette har selvfølgelig skabt en masse “røre i andedammen”, men indtil videre står Den Engelske Kennel Klub fast på at ville kræve entreindtægt.

Peter of Faskally

Billedet er et maleri, malet af den engelske kunstner Maud Earl i 1912. Titlen på maleriet er “Den sorte Labrador Peter of Faskally”. Maleriet er ejet af den engelske familie Butter, som har ejet godset “Faskally” i Perthshire siden 1778. Familien har dog senere måtte afhænde godset. Om familien Butter er i økonomiske vanskeligheder vides ikke, men maleriet vil i hvert fald blive sat til salg på en auktion i New York, og det er på forhånd værdisat til mellem 60.000 og 80.000 engelske pund. En fantastisk pris, som alene er en historie værd, men maleriet har også meget stor historisk betydning for Labradors. Maleriet er, som nævnt, malet i 1912, og racen Labrador fik først en egentlig beskrevet racestandard af Den Engelske Kennel Klub i 1916. Hunden med fasanen i munden er Labradorracens første avlsmatador nemlig “Peter of Faskally”. Peter of Faskally var ejet af Mr. Archibald Butter og var opdrættet af Mr. Watson. Archibald Butter var en meget ivrig jæger, som ville rejse meget langt bare for at komme på jagt, og han var samtidig kendt for at være en meget dygtig og succesrig hundetræner og opdrætter under kennelnavnet “Faskally”. Det sjove var, at Archibald Butter kone, Helen Butter, også var meget dygtig hundetræner, og hun var faktisk den første kvindelige hundefører på en engelsk markprøve. Archibald og Helen Butter var de første som virkelig forstod at træne Labradors, så de også kunne dirigeres og handles, og parret var meget dominerende på de engelsk markprøver frem til 1. verdenskrig. Deres mest kendte hund var netop Peter of Faskally, som vandt Det Engelsk Retriever Championship i 1911 og derved blev Field Trial Champion. F.T.Ch. Peter of Faskally, som var født i 1908, blev ligeledes en meget benyttet og anerkendt avlshan, og han blev far til ikke mindre end 32 markprøvevindere. Et gigantisk tal på daværende tidspunkt, hvor racen Labrador, endnu var meget lille, rent antalsmæssigt. Maleriet giver også en fantastisk godt indtryk af hvordan det var meningen en Labrador skulle se ud, dengang man lavede racestandarden. Hunden til venstre på maleriet hed “Dungavel Jet”, men udover også at være ejet af Archibald Butter, satte den sig ingen spor i Labradoravlen.

The IGL Retriever Championship

Er en af verdens største jagthundebegivenheder, og i hvert fald en af de mest traditionsrige. For Retrieverejere er det at kunne kvalificere sin hund til The Championship ekstremt eftertragtet. Begivenheden er efterhånden blevet så stor, at der på Sandringham i december 2010 var kvalificeret 58 hunde, som skulle afprøves over de 3 dage championshippet varer. For at kunne afvikle en så stor begivenhed forsvarligt, kræves det, at de præmierede hunde kommer op på min. 9-10 apporteringer hver, og derfor siger det sig selv, at det kræver kolosalt meget af det sted hvor The Championship afholdes, idet vi taler om, at der, under hovedsagelig trampejagt, skal kunne skydes måske 300 stk. vildt, og det skal vel at mærke foregå i december måned. Samtidig med en meget stor fuglemængde kræver det selvfølgelig også meget store egnede arealer.
I 1996 besluttede man for første gang, at afholde championshippet over 3 dage, men dengang var kun 37 hunde kvalificeret, det er derfor soleklart, hvilke problemer 58 kvalificerede hunde giver.
Arrangøren af The Retriever Championship, The International Gundog League (IGL), har derfor lagt hovederne i blød for at få løst problemet med de mange kvalificerede hunde. Man har på forhånd anset det for en dårlig ide, at udvide championshippet til afholdelse over flere dage, og derfor har man grebet til at skærpe kvalifikationskravene for deltagelse væsentligt. IGL har netop offentliggjort de nye kvalificikationskrav som er gældende fra 2012. Man opdeler kvalifikationen i A, B og C kvalifikation og de dækker som flg:
A-kvalifikation: 1. vinder på en 2-dages kvalificerende vinderklasse markprøve med min. 20 deltagere.
B-kvalifikation: 2. vinder på en 2-dages kvalificerende vinderklasse markprøve med min. 20 deltagende hunde eller 1. vinder på en 1-dags kvalificerende vinderklasse markprøve med min. 10 deltagende hunde.
C-kvalifikation: 3. eller 4. vinder på en 2-dages kvalificerende vinderklasse markprøve med min. 20 deltagende hunde eller 2. eller 3. vinder på en 1-dages kvalificerende vinderklasse markprøve med min. 10 deltagende hunde.
For at kunne deltage på The Retriever Championship 2012 kræves der som minimum:
1 x A-kvalifikation + 1 x B eller C kvalifikation. Man kan dog også kvalificere sig ved at opnå 3 x B-kvalifikation.
Det bliver meget spændende at se, hvad disse meget skrappe kvalifikationkrav vil betyde for deltagerantallet. En ting er dog sikkert, disse nye krav vil sætte endnu større pres på de kvalificerende markprøver. Selv om der afholdes mere end 70 kvalificerende vinderkl. markprøver i England over en sæson, er deltagelserne på disse så eftertragtet, at der til en prøve med adgang for 24 hunde måske er 150 tilmeldte, hvorfor lodtrækningerne er under enormt pres, og derfor arbejdes der også hen imod en maskinel lodtrækning i stedet for en manuel lodtrækning. Dette for at undgå beskyldninger om snyd under lodtrækningerne.

F.T.Ch. Buccleuch Pepper

(torsdag den 10.02.11) Er som tidligere nævnt kuldbror til min Buccleuch Pharaoh af Fuglevig (Drake), og Pepper er i år blevet F.T.Ch. i England, ført af David Lisett. Modsat min Drake som er brun/hvid, er Pepper sort/hvid og han har allerede i 2010 haft adskillige parringer med flere kendte championtæver. Der kan slet ikke være nogen tvivl om, at Pepper, her i 2011, efter sit championat, vil blive en af de mest velbesøgte avlshanner i England. I forbindelse med Peppers annoncering som avlshan, har Buccleuch kennelen lavet en promotionvideo af Pepper som er lagt på Youtube. Her vises Pepper i arbejde under mange forskellige jagtformer og i mange forskellige terræntyper. Videoen som vare næsten 8 minutter er af imponerende kvalitet, og er optaget af Paul French. Videoen kan ses ved at gå ind på: www.youtube.com. Søg efter Buccleuch Pepper.

Tiptopjack Dime

(fredag den 28.01.11) Ovennævnte hund er en Cocker han (dagligt kaldet Jack), som 19 måneder gammel er stillet på sin første markprøve (novice – åben kl.) i England. Prøven foregik i går på Cambridgeshire Novice Cocker, og Dime vandt, iflg. neutrale tilstedeværende, prøven legende let uden overhovedet at være truet. Dime er ejet af Nigel Partiss og ført af Ian Openshaw, og ja, du gættede rigtigt, omtalte Dime er en kuldbror til min hanhund Tiptopjack Nickel af Fuglevig (Nick). En kendt Cockermand her fra Danmark, har fortalt mig, at han, i sommeren 2010, så Dime, og en søster til ham, på en træningssession hos Ian Openshaw. Dime og søsteren var nogle af de bedste Cockere, som den omtalte DK Cockermand nogensinde havde set. Nigel Partiss har yderligere fortalt mig, at Ian Openshaw forventer, at både Dime, og hans kuldsøster, som Nigel også ejer, vil blive champions og derved også vinde 2 vinderklasser hver, meget hurtigt, idet de begge betegnes som kæmpetalenter. Er der noget at sige til, at jeg har meget store forventninger til Nick?

Will Clulee

(lørdag den 22.01.11) Havde enorm succes på sidste års engelske Cocker Championship, hvor hans 3 hunde blev henholdsvis nr. 1, 3 og 4. I år måtte Will gå tomhændet hjem. Will havde kvalificeret 4 hunde, hvor de 3 udgik på første dagen. Med til anden dagen havde han “kun” den forsvarende mester F.T.Ch. Molfamau Mini. Mini havde også et fremragende 2. slip, hvor hun gik helt op til niveauet fra sidste år, men desværre for hende, blev en fugl anskudt og vingebrækket. Mini blev sendt, og lavede fantastisk arbejde på fuglen, og fulgte foden ca. 100 meter med flere knæk, herefter tabte hun desværre koncentrationen, og mistede fuglen, hvorfor hun udgik. En hård dom, vil mange sikkert mene, men når niveauet er så højt blandt de deltagende hunde, koster det ikke at få sin apportering hjem, uanset om forsøget er fremragende. Will’s situation beskriver meget godt, hvordan det er at gå på markprøve. Det ene øjeblik er man helt oppe i skyerne, for i næste øjeblik at falde tungt til jorden, men det er vel også det, som gør det hele så spændende og uforudsigeligt.

Korrektion

(fredag 21.01.11) ikke til resultatet på Cocker Championship, men til den info jeg tidligere har givet omkring F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack (Midge). Jeg har tidligere skrevet, at hun var 4-5 uger henne i sin drægtighed – det passer ikke, idet jeg lige har tjekket det af. Den 12. december 2010, fik jeg en mail fra Midge’s ejer, Nigel Partiss, her fortalte han mig, at hun lige var blevet parret. Så Midge er ikke kun 4-5 uger henne, men faktisk 6 uger henne i drægtigheden, men det gør kun hendes præstation på Cocker Championshippet endnu større, og hvis hun ikke er gået tom, så må hun have være en del belastet af hvalpene allerede.

Morten Rafn har gjort mig opmærksom på endnu en korrektion til det jeg tidligere har skrevet (tak for det). Ben Randall, som vandt Cocker Mesterskabet, er ikke fra Randalyn kennelen, men manden bag den kendte “Kennel Beggarbush”. Ben har tidligere ført flere Springere til championat, bla. den meget kendte tæve F.T.Ch. Steadroc Setlands of Beggarbush.

Cocker Championship er slut

(fredag 21.01.11) Så er Cockerchampionship afgjort. Der var run-off mellem de 2 bedste om 1. vinderen. Udfaldet og det samlede resultat kan downloades her: Cocker Champ. 2011

De første meldinger tyder på et rigtig godt championship helt uden alle de problemer som prægede Springernes championship. Bortset fra vinderen, som jeg ikke kender meget til, var det de gammelkendte som kom forrest. Jeg mener dog Ben Randall, sammen med sin kone, er manden bag den kendte Randalyn kennel. Efter sigende brød Ben Randall ud i tårer, da resultatet blev offentliggjort.
2. vinderen F.T.Ch. Chyknell Iris ejet af Joe Shotton og ført af Ian Openshaw havde også sidste år et helt igennem fremragende 1. slip, men gik ned i sit 2. slip og måtte nøjes med et bestået. Iøvrigt ligner Iris mere en Springer end en Cocker, men en fremragende hund er hun.
3. vinderen var Simon Tyers nye hund, som han ikke selv ejer men fører for en klient. Daisy har debuteret på markprøver i år og er altså kommet igennem både åben og vinderkl.
4. vinderen var også med på sidste års championship, hvor hun efter at have givet et lille pib udgik efter 1. slip.
De 3 hunde med bestået er alle gammelkendte. Scholes fik også bestået sidste år. Serena gik sidste år et fantastisk championship og blev her 2. vinder efter run-off. Brook Furlong fortalte jeg allerede om inden championshippet, det er dybt imponerende, at hun kan gøre sig gældende, når hun er 4-5 uger henne i sin drægtighed, hvad kunne det ikke have blevet til, hvis hun ikke havde været med hvalpe???
I øvrigt er det bemærkelsesværdigt at se Ian Openshaw’s indflydelse på de 7 præmierede hunde. Han træner/fører 2 af dem. Han har opdrættet faderen til Fatty og Scholes og ejer faderen til til 4. vinderen – det er imponerende.

Cocker Championship 1. dag

Så er 1. dagen afsluttet, og ialt 20 hunde er videre til i morgen. Første dagen har været meget hård ved Will Clulee (sidste års store triumfator). Will havde kvalificeret 4 hunde, men har kun 1 tilbage efter 1. dagen, og det er den forsvarende mester F.T.Ch. Moelfamau Minnie. Katalog 1 og 5 har haft 2 slip resterende 18 hunde mangler 2. slip. Efter forlydender har terrænet og fuglemængden været fremragende.

Her kan resultatet af 1. dagen downloades. Forbehold for hunde der har meldt afbud, idet jeg kun har fået oplyst hvilke hunde som er videre: Cocker Champ. 2011

Cocker Championship

(onsdag den 19.01.11) Starter som bekendt i morgen på Queensberry Estate i Skotland. Startlisten/lodtrækningen kan du downloade længere nede på denne side, og jeg vil, som til A.V. Championship, prøve at opdatere, hvad der sker de enkelte dage. Lidt “insiderviden” kan jeg komme med. En af forhåndsfavoritterne F.T.Ch. Brook Furlong of Tiptopjack – kaldet Midge (billedet) ejet af Nigel Partiss og ført af Ian Openshaw, vil nok ikke have de store chancer for at gøre sig gældende, idet hun er blevet parret for 1 måned siden med F.T.Ch. Danderw Druid (en gentagelse af parringer, som bl.a. indeholdte min Nick fra 2009). At være så langt henne i sin drægtighed kan ikke undgå andet end af påvirke hendes ellers fantastiske speed og bevægelser. Nigel’s plan for 14 dage siden var, at hun skulle føres, men om han ændre planer op til championshippet er endnu uvist.
Midge har ellers haft en fantastisk markprøvekarriere. Hun debuterede på markprøver i 2008, hvor hun blev champion 17 mdr. gammel og samtidig blev hun årets mest vindende Cocker i England. I 2009 blev hun stillet på 1 vinderklasse markprøve, og den vandt hun “on ice”. Her i 2010 er hun igen kun stillet på 1 vinderklasse markprøve og igen vandt hun “on ice”. Der er ikke noget at sige til, at Ian Openshaw betegner hende som mellem de 3 bedste hunde han nogensinde har trænet – dette uanset race.

F.T.Ch. Buccleuch Jazz

(tirsdag 18.01.11) Sidste års A.V. Spaniel Championshipvinder hørte også blandt de absolutte forhåndsfavoritter i år, ført af David Lisett. Som det er bekendt udgik hun i sit 2. slip på dette års championship. Forlydender fra England, fortæller, at Jazz havde et fremragende 1. slip helt i toppen, med gik forbi en sneppe i sit 2. slip og udgik.

The Cocker Championship

(mandag den 17.01.11) Sidste nyt omkring Cocker Championship er, at Mark Clifford, som ellers skulle have dømt sammen med Eddie Scott, John Bailey og David Chudley, har trukket sig, grundet balladen omkring A.V. Championshippet (læs nedenstående).
Iflg. oplysninger på The Kennel Club’s hjemmeside skulle Stan Pearson, være indkaldt som dommer i stedet.

Ballade i England

(mandag den 17.01.11) Både under, og nu også efter, afholdelsen af A.V. Spaniel Championship i England er der ballade. Under de 3 dages championship kunne man på flere engelske hjemmeside læse om meget frustrerede hundeførere, som havde meget svært ved at styre deres temperament efter de var blevet smidt ud – smidt ud på et, for dem, meget tyndt grundlag. Den generelle opfattelse er da også, at det var mere end svært at finde en linie i dommerbedømmelsen. Inden championshippet var deres flere, som bl.a. bebrejdede Ian Openshaw, at han ikke ønskede at stille op til championshippet, på trods af, at han havde kvalificeret 2 hunde. Ian’s uofficielle begrundelse skulle være, at med de dommere der skulle dømme, var det formålsløst. Nu efter championshippets afholdelse, giver flere, som i første omgang var imod Ian’s handlemåde, ham ret, og er nu bagkloge og siger: Hvad sagde Ian !!
En af de førere som føler sig meget uretfærdig behandlet er Mark Clifford fra Belvden kennelen. Mark Clifford er i championshipsammenhæng ingen “hr. hvem som helst” idet han er formand for den klub som arrangerer The Championship (The Spaniel Club). Traditionen tro afholdte man aftenen mellem 2. og 3. dagen en festmiddag for deltagerne, og de tilskuere som ønskede at deltage. Mark Clifford skulle, som formand, være aftenens hovedtaler, men han blev så rasende over dommerbedømmelsen af sin egen hund, at han udeblev fra festmiddagen, og efterfølgende har samme Mark Clifford meddelt, at han trækker sig som formand for The Spaniel Club. Siden har Mark Clifford’s datter, startet en kampagne mod dommerne på Facebook. Hvad der er rigtigt og forkert er umuligt at sige her fra lille Danmark, men det ser ud som om, at de problemer som har været i flere år i England omkring uærlige dommere, nu er brudt ud i lys lue. Vi kan håbe, at denne uges Engelske Cocker Championship, som foregår på Queensberry Estate i Skotland på torsdag og fredag den 20. og 21. januar, forløber efter bogen. Du vil selvfølgelig på disse sider, kunne læse mere om Cocker championshippet både før, under og efter afholdelsen.

Engelsk A.V. Championship 2011

(lørdag den 15.01.11) Så er championshippet afgjort, og de 4 vindere er noget af en overraskelse. Resultatet blev:
1. vinder: F.T.Ch. Flaxdale Hallie, ført af Robin Young (se billede taget af Paul Anderson)
2. vinder: F.T.Ch. Morfudd Mungo, ejet og ført af G Meehan
3. vinder: F.T.Ch. Clangregor Albamach of Biteabout, ejet og ført af Malcom Taylor
4. vinder: F.T.Ch. Buccleuch Dawn of Freecrow, ejet og ført af A. Paterson
Bestået til følgende 15 hunde:
Gorzone Grafter – D Rockhall
FTCh Broomfield Rosetta – Eddie Scott
FTCh Clonduff Deliah – Paul Carragher
FTCh Rosebay Fantasy – Aubrey Ladyman
Doncaster Star – A. Whitehouse
FTCh Skronedale Romulus – Des Donnelly
FTCh Scotsbury Scarlet – Margaret Cox
FTCh Merebrook Ecko – R. Shepperd
FTCh Buccleuch Onyx – Davie Lisett
Maesyronen Steeplejack of Lisburne – Jon Bailey
FTCh Rosebay Camile – Aubrey Ladyman
Churchview Abs – Jon Bailey
FTCh Twlight Mist – G. Veasey
FTCh Melchbourne Belle – Ron Loomes
FTCh Skersmoor Kaos -S. Jones

Det er første gang Robin Young vinder Engelsk Championship, selv om han har været med i rigtig mange år, og ført rigtig mange kendte hunde. Det er også værd at bemærke at Robin kommer fra Nordirland, og det er bestemt ikke hverdagskost, at en irer vinder engelsk championship.

Overblik over alle hunde med det samlede resultat kan downloades her: Eng. A.V. championship 2011